Historien om AJAX København – 4. del – 1965-1974

3. februar 2014

2014 er året hvor AJAX København fylder 80 år og i den anledning vil vi her på ajax.dk gennemgå klubbens historie. Vi starter naturligvis fra begyndelsen og er heldige allerede at have de første 75 år historie klar fra både 50 og 75 års fødselsdagene.

Vi vil løbende fortælle om 10 år ad gangen. Denne gang er det perioden 1965-1974

Gik du glip af de første år 1934-1944, så kan du læse alt om dem lige her
1945-1954 kan du læse lige her
og 1955-1964 kan du læse lige her

God læsning 🙂

P.s. husk du kan købe vores 80 års jubilæums hoody – Se mere her _______________________________________________________________________________________________

Jubilæumsskrift udgivet i anledning af Ajax Københavns 75 års fødselsdag den 2. maj. 2009

Redaktion: Ole Friis, Elvir Persson, Morten Petersen, Sven Bay Nielsen, Helge Bruus Jensen

Tekst og idé: Ole Friis _______________________________________________________________________________________________

1965

Per Klaus Jørgensen - Ove Anderson

Morten, Per Klaus og Ole Hartung startede det nye år på KHFs byhold i Østberlin.

Næste modstander i Europacupen var det franske mesterhold Union Sportive d’Ivry, Paris. Vi tabte udekampen 16-19 I en propfuld KB-hal banede vi os videre vej til semifinalen med en sejr på 39-15. Næste modstander hed Medvescak fra Zagreb i Jugoslavien. Igen blev KB hallen fyldt til sidste plads med over 3000 tilskuere. Vi brændte fire straffekast i kampen, og vandt desværre kun 24-20. Til returkampen i Beograd chartrede vi et fly. Vort fire-måls forspring fra København viste sig at være for lidt i Beograd. Vi blev løbet over ende og tabte 11-21.

Imellem de to kampe mod jugo’erne spillede vi i den næstsidste DT-kamp mod HG om ”sølvet”. Det blev til bronzemedaljer, som vi ikke havde prøvet at vinde før. Århus KFUM tog sig af guldet.

4. seniorholdet var det eneste af klubbens hold, der kunne smykke sig med en førsteplads det år.

Det var gået alvor1igt tiIbage for ungdomsafdelingen, men efter en kraftig agitation på forskellige skoler fik lilleput og drenge afdelingen tilgang, der bragte begge afdelinger op på ca. 20 medlemmer.

Fra AJAX var kun Morten med på landsholdet i 1965.

Jan Wickmann i aktion

Der blev fundet en dato for afvikling af den første landspokalfinale, hvor AJAX skulle møde mestrene Århus KFUM i KB hallen. Vi fik revanche for nederlagene i DT og vandt 21-19, hvormed AJAX fik første aktie i pokalen.

Ole Friis blev på ekstraordinær generalforsamling i august valgt som kasserer efter Flemming Nielsen.

KM udendørs gik atter til HG, der slog os 22-14. Herefter lykkedes det HG også at vinde DM i Næstved.

I den nye landspokalturnering mødte vi allerede vor skæbne i anden kamp, hvor de senere pokalvindere Skovbakken slog os ud 14-13.

Bent ”Stump” Jakobsen avancerede fra KHFs udtagelseskomite til DHFs ditto.

Morten tangerede Mads’ rekord på 44 spillede bykampe.

Einar Kordt havde også påtaget sig trænerhvervet for seniorerne i denne sæson, men overlod rollen som udskiftningsleder til Bent Jakobsen, Efter første runde i DT lå vi nr. 5.

1966

Ajax mand kalder på bolden

Efterhånden var der tradition for, at AJAX var repræsenteret i Østberlin ved nytårstid. Denne gang deltog Morten og Per Klaus atter sammen med Jan Wickmann. Morten opnåede her sin 50. bykamp. København blev kun nr. 7, men Jan må have gjort et godt indtryk, idet han blev vor 25. landsholdsspiller kort tid efter i Forum mod Sverige, som vandt 14-9.

I DT fik Kordt og ”Stump” i forening trukket 1. holdet frem til en tredie plads efter HG og Århus KFUM. I den følgende sæson blev duoen afløst af PouI Åskilde fra HG, der dog selv havde trådt sine børnesko i AJAX.

Ungdomsafdelingens eneste talentfulde hold, juniorholdet vandt KM. Siden skulle der gå ti år, inden et af vore ungdomshold – også et juniorhold igen – vandt KM.

På Københavns udvalgte ungdomshold optrådte Keld Herand fra juniorerne og Ib Rasmussen fra ynglingene.

Ole Christensen i aktion

4. senior vandt deres turneringsrække.

På generalforsamlingen blev Kurt Christensen valgt til bestyrelsen som ny næstformand efter Ove Anderson.

AJAX-Bladet blev atter overladt til ”den gamle redacteur” Leif Nielsen I, godt hjulpet af sønnen Ole Friis.

På den skandaleombruste landsholdstur i foråret til Sovjet deltog Stump som udskiftningsleder, samt Morten og Ejlertsen som spillere. Tolv ud af femten spillere blev ved hjemkomsten udelukket for udisciplineret opførsel. Udelukkelsen blev dog ophævet senere, men nogle af de karentæneramte meldte fra til VM i Sverige. Pressen skrev ”Lad babylandsholdet blive hjemme”. Men landsholdet tog på tur til Polen for at blive rystet sammen.

KHFs sommerturnering blev vundet af HG, der i den afgørende kamp slog os 13-9. HG vandt også DM udendørs i København.

I en spændende semifinale i landspokalturneringen tabte vi i Århus efter to omkampe med 30-31 til Århus KFUM, der også vandt finalen over Tarup.

Vort ynglingehold nåede ungdomspokalturneringen, men måtte bøje sig for overmagten.

I august døde vor første formand og æresmedlem Bay Nielsen i en alder af 61 år.

1967

Året begyndte i Sverige med den sjette turnering om VM indendørs. Fra AJAX var Morten med som spiller og Stump som udskiftningsleder. Babylandsholdet spillede sig sensationelt videre fra den indledende pulje med storsejr over Tunesien 27-6, hvor Morten stod hele kampen, også i slaget mod Frankrig, blev det til en sejr på 9-8. Og det blev til sejre over Jugoslavien 14-13 derefter over Sovjet med 17-15. Dermed nåede Danmark frem til finalen i Vesterås. Guldet gik til Czechoslovakiet, der vandt finalen 14-11, men hele Danmark jublede over sølvmedaljerne.

l. holdet blev nr. 5 i DT, hvor HG igen vandt guld.

Oldboys og 3. senior vandt deres rækker.

Ynglingene spillede 10-10 den afgørende kamp mod Stadion og var dermed kun et mål fra at have vundet KM.

Efter generalforsamlingen byttede Kurt Christensen og Ole Friis job i bestyrelsen. Kurt fik kassen, og Ole blev næstformand

I starten af DT spillede vi sensationelt uafgjort med Århus KFUM i Århus. Så strakte sensationerne ikke længere. Ved årets udløb lå AJAX på næst sidstepladsen med sølle fem point.

Morten deltog som eneste AJAX’ere på KHF-byholdets nytårstur til Østberlin.

Ove Ejlertsen i aktion

1968

Et nyt målmandsemne dukkede op på 1. holdets tur til det nordlige Vesttyskland i januar. I Bremervörde stod Ole Olsen fantastisk på mål, og ikke mindst takket være ham vandt vi turneringen.

På 1. holdet dukkede flere nye navne op, medens andre forsvandt. Spillere som Robert Andersen, Bjarne Nissen, Uwe Bødewadt, Uffe Brage og Peter Graversen var med til at redde vort liv i 1. division. Vi blev nr. 8 med Viby og AGF i hælene på os. HG blev atter mester.

Per Klaus Jørgensen i aktion

AJAX blev rækkevindere med 3. drenge og 4. senior. Senere på året blev Stump valgt til DHFs UK-chef.

Ajax mand griber bolden

På Københavns udvalgte ungdomshold spillede fra AJAX Ole Thastum, Keld Herand og Jørgen Køhler (ynglinge) samt Steven Williams (junior).

Ved afslutningsfesten på Brønshøj Kro fik Helge Bruus Jensen overrakt AJAX-Pokalen som nr. 25 i rækken.

Dette år fik vi foden indenfor i den nye Bavnehøj hal med tildeling af én ugentlig time. Den øvrige træning foregik fortsat i den gamle Valbyhal.

I 1968 kom ungdomsholdene igen på rejser. Ynglingene var i foråret i Münster, og om efteråret tog drengene til Flensborg.

1969

Stumps indsats på udskiftningsbænken hjalp desværre ikke stort. Aldrig før var det gået ”gamle” AJAX så elendigt – nr. 10 og sidst i DTs l. division med 7 point i 18 kampe. Igen blev HG mester. Som afløser for Åskilde engagerede vi Walther Hagemann fra Viben.

Vor 35 års fødselsdagsfest blev fejret på Søllerød kro – trods nedrykningen var humøret højt og optimismen i god behold.

På generalforsamlingen blev Morten Petersen valgt til klubbens sjette formand og afløste Gunnar Klansø. Per Klaus Jørgensen afløste Kurt Christensen som kasserer, og end videre indvalgtes Ove Ejlertsen til den ledige plads.

Helge Bruus Jensen blev rost for sit store agitationsarbejde for ungdomsafdelingen.

De lokale skoler blev inviteret til turnering i AJAX’ træningstimer.

I foråret deltog juniorholdet i Wellingdorfer TVs storstævne i Kiel, hvilket blev indledningen til et varmt venskab med den tyske klub og ikke mindst en stribe af pragtfulde ture for ungdomsholdene i årene efter.

Ynglingene havde i august besøg af et hold tjekkere fra Prag, som i fem dage var privat indkvarteret. I efterårsferien var AJAX på genvisit i Prag på samme vilkår.

AJAX- konerne fandt det opportunt også at få deres friaftener, så med formandinden, Nelly Petersen, Grethe Klansø, samt Birthe Hindsholm, som initiativtager begyndte ”håndboldenkerne” at bowle.

Om efteråret var 1. holdet i Weissenthurm – en Rhinby nord for Koblenz.

I DTs 2. division debuterede Steen Sørensen, tidligere IK25 og HG, på mål for 1. holdet. Vi nåede dog ikke højere end en 5. plads efter 1. runde.

Bowlingpigerne

1970

AJAX blev nr. 6 og måtte forblive i 2. division

AJAX lilleputter vandt C-rækken med maksimum point og målscoren 92-11!

Helge Bruus Jensen blev AJAX’ første Diplominstruktør efter at have gennemgået DHFs tre-årige kursus med afsluttende prøver.

2. senior vandt sommerturneringen. Efterårssæsonen blev indledt med en oplevelsesrig tur til Færøerne, der var bragt i stand med hjælp fra vore to færøske spillere Anfinn Nielsen og Jörleif Kurberg. Det blev lutter sejre og fin omtale i aviser og radio.

Vi sagde farvel til Valbyhallen og Idrætshuset, og alle vore afdelinger, trænede nu i Bavnehøj hallen.

1. holdet kom godt fra start i turneringen, og efter 1. runde lå vi på 2. pladsen – 1 point efter Tarup.

1971

Ajax mand holder bolden i armen

1. holdet havde en fin udgangsposition, da 2. omgang af DT startede, men oplevede en meget hård opløbs kamp om omrykning til 1. division. I sidste kamp var kravet en sejr over Vejle i Bavnehøj hallen – og det blev en gyser af rang. Da dommerens befriende fløjte sluttede kampen, var resultatet en sejr til AJAX på 18-17. Tarup blev nr. 1, og AJAX blev nr. 2 med samme point som MK31. I de indbyrdes kampe med MK31 havde vi hver vundet en sejr, men til al held var vores sejr- et mål større end MK31s. Vi rykkede således tilbage i 1. division.

For at puste nyt liv i ungdomsafdelingen blev der oprettet et ungdomsudvalg bestående af en spiller fra hver afdeling, to ungdomstrænere samt et bestyrelsesmedlem, der holdt det første møde 8, januar 1971. Ud over at bidrage til virkeliggørelse af flere ideer blandt ungdomsspillere fik udvalget også betydning for rekruttering af nye ledere til klubarbejdet.

Efter forslag fra Ungdomsudvalget besluttede årets generalforsamling at give ynglinge stemmeret. På generalforsamlingen trådte Svend Krarup ud af bestyrelsen og afløstes af Helge Bruus Jensen.

Det redaktionelle arbejde med AJAX Bladet var nu alene i hænderne på Ole Friis.

Grundet tilbagekomsten til 1. div. var det nødvendigt at styrke klubbens økonomi. Vi fik derfor efter flere forhandlinger tegnet vor første sponsor kontrakt med Faxe Bryggeri (Faxe Kondi). Det blev en treårig kontrakt med et godt samarbejde hvor 1. holdsgruppen og bestyrelsen m.m. blev modtaget af direktionen med flot middag både i 1972 og 73.

1 herrer holdet 1971 Koral Kondi

1. holdet vandt deres første kamp over debutanterne Tarup, men da 1. omgang var spillet til ende havde AJAX fortsat kun 2 point og var placeret som nr. 10 efter Tarup!

Keld Herand fik sin debut på ungdomslandsholdet i november. Der var gået lang tid siden, en AJAX-spiller havde optrådt på et landshold.

Og så til noget helt nyt. AJAX afholdt juletræsfest for medlemmernes børn. Dette havde været et ønske siden klubbens start, men altså først en realitet efter knap fyrre år!

1972

Vesterbro- og Sydvest-Bladet viste AJAX den gunst at udsætte en præmie til den spiller, der havde den bedste indsats i sæsonen 1971- 72, Det blev Keld Herand. AJAX måtte dog endnu en gang bide i det sure æble og tage turen til 2. division. Den foreløbige sidste optræden i 1. division afsluttede AJAX med en placering som nr. 10 og 5 point i 18 kampe. Stadion blev en overlegen vinder af DM.

Valter Hagemann takkede af efter 3 sæsoners virke som træner i AJAX og blev afløst af Jørgen Jacobi fra RH33 (Roskilde).

I marts fik Ole Friis støtte fra Lasse Rasmusson i redaktionsarbejdet af AJAX Bladet, der i oktober blev udvidet med en selvstændig ungdoms sektion under navnet Vaskebaljen med en redaktion på ni ungdomsledere og –spillere, ledet af Steven Williams.

Hos ungdommen blev klubbens første minipuslingeafdeling for 7-10 årige drenge oprettet og fik tilgang af ca. 30 spillere.

Medlemstallet i ungdomsafdelingen var steget kraftigt; f.x. havde lilleputafdelingen for første gang to hold tilmeldt i turneringen og nåede op på ikke færre end fyrre medlemmer.

Lilleputterne sikrede sig øvrigt oprykning til A-rækken; men desværre måtte drenge og ynglinge indstille sig på at spille i B-rækken i den næste sæson.

Eftersommeren stod i de Olympiske Leges tegn, og indendørshåndbold var for første gang på programmet. Danmark havde kvalificeret sig, men sluttede blot som nr. 13 af 16 nationer.

2.division var nu delt op i en Vest- og en Østkreds med 10 hold i hver. Vor indsats var som nat og dag: enkelte strålende kampe, men flest på det jævne og nogle ganske rædselsfulde. Det strakte til en 4. plads, da vi nåede årsskiftet.

1973

Jørgen Eriksen i aktion

Året startede med ekstraordinær generalforsamling, der havde indretning af klublokale og dermed ændring af Byggefondens love, på dagsordenen.

I DT snusede vi til oprykningschancen, men efter en uafgjort kamp med FIF forsvandt spilleglæden og humø ret. ”Højt at flyve – dybt at falde” var ord vi måtte sande med en slutplacering som nr. 7. Østkredsens nr. 1 og oprykker blev Virum Sorgenfri.

I løbet af sommeren må planerne om eget klublokale i en nedlagt forretning på Enghave Plads opgives.

På generalforsamlingen trådte Per Klaus Jørgensen og Ove Ejlertsen ud af bestyrelsen, og i deres sted ind valgtes Allan Mollerup (kasserer) og Lasse Rasmusson. I det fyrreogtyvende AJAX-år havde bestyrelsen således følgende sammensætning: Morten Petersen (formand), Ole Friis (næstfmd.), Allan Mollerup (kasserer), Lasse Rasmusson (sekretær) og Helge Bruus Jensen (ung domsformand) med Sven Bay Nielsen som suppleant.

Ajax mand i badekar

1. holdet påbegyndte sin anden sæson i 2.division, og efter 1. runde var situationen truende. AJAX lå nr. 8, ganske vist kun 5 point efter nr. 1, Holte. Vidar, som havde slået os, var placeret som nr. 9, 3 point efter, og udgjorde derfor en alvorlig trussel. Stod det forholdsvis sløjt til med vort ansigt udadtil, så kunne det halvvejs gennem vinterturneringen glædeligt konstateres, at der blev præsteret et så ihærdigt arbejde i ungdomsafde lingen og med så fine resultater som aldrig før.

Der blev arbejdet målbevidst på at skabe respekt om ungdomsafdelingen ikke alene spillemæssigt, men også adfærdsmæssigt.

Da vi flyttede til nye forhold i Bavnehøj hallen i 1970 modtog klubben klager over spillernes opførsel. Efter en slags ”charme-offensiv” over for Bavnehøj hallens personale blev vi velset i hallen.

I denne sæson blev nye, hvide spille trøjer prøvekørt i alle afdelinger, og det blev straks bemærket, at AJAX’ ungdomshold altid stillede ens og pænt klædt på.

I denne sæson stillede AJAX for første gang hold i minipuslingerækken og satte rekord med 11 tilmeldte herreungdomshold: Det næststørste antal i København.

Som en yderligere ”charme-offensiv” blev der krævet disciplineret opførsel i kampene, for at forbedre vort forhold til de ”sortklædte”.

I september var puslingene en tur i Gøteborg.

Gennem Leif Nielsen I og Henry Lagergren fik vi genoptaget forbindelsen til Redbergslid I K, som siden er blevet blev opretholdt til stor glæde og gavn for mange af vore ungdomshold.

Vore l. minipuslinge, l. puslinge og l. juniorhold spillede i A-rækken, medens ynglingene og drengene spillede i B-rækken. Puslingene opnåede de bedste resultater med en tredie plads i A-rækken og sølv ved det uofficielle DM i Dansborg hallen, hvor en stor skare AJAX-tilhængere sørgede for stemningen. På holdet deltog bl.a. Frank Carlsen, Jørgen Gulmark, Michael ”Jumbo” Johansen, Morten Lykke og Lars Mortensen.

Frank Carlsen i aktion

Vort internationale jubilæumsstævne for ungdom i påsken havde deltagelse af omkring 190 gæstende spillere og ledere fra inviterede venskabsklubber i Danmark, Sverige, Tyskland og Holland. Det lykkedes både vore juniorer og puslinge at vinde deres rækker. I det praktiske arbejde fik ungdomslederne stor hjælp fra flere forældre og ikke mindst Eli Bülow.

Ved afslutningsfesten sammen med KI fik Frank Carlsen flidspræmien i puslingeafdelingen.

1974

1. holdet kæmpede en fortvivlet kamp for at bevare sin 8. plads i 2. div.. Som en af de første og største bedrifter havde Ajax i sin tidlige ”barndom” slået det dengang uovertrufne mesterhold Vidar. Nu omtrent 40 år efter havde skæbnens lunefulde spil overladt Vidar at give os nådestødet og ekspedere os ned i 3. div..

Oldboys vandt KM for sjette gang og deltog i DM i Århus, hvor holdet opnåede en fjerde plads.

40 års jubilæet var planlagt til at skulle fejres med maner. Det blev det også trods vor nye og ringe status som 3. divisionsklub. Ajax udgav sit tredje jubilæumsskrift, der havde omfang som en bog og dækkede alle 40 år. Denne flotte bog blev sendt som gave til samtlige medlemmer.

Klubbillede 1974 - senior afdelingen

Et hyggestævne for gamle AJAX-hold blev afholdt 27. april. I påsken gennemførtes et stort invitationsstævne med deltagelse af 55 ungdomshold.

Ib Rasmussen i aktion

Stella og Svend Jensen (medstifter) bød på morgen kaffe 2. maj. Og som kronen på festlighederne var over hundrede medlemmer samt gæster fra forbundene samlet på restaurant Wivex i Tivoli. Det var to passive medlemmer, der især kastede glans over festen. Først Gunnar ”NU”, der ikke fysisk var til stede, men alligevel klarede at give en levende og vittig reportage af selve festen gennem en båndindtaling. Senere underholdt skuespilleren Karl Stegger. I løbet af aftenen blev der holdt mange indholdsrige taler og uddelt flere æresbevisninger.

Leif Nielsen I blev udnævnt som æresmedlem i AJAX og dermed den fjerde person, der har opnået den største hædersbevisning i klubben. Steven Williams tildeltes AJAX-pokalen. Endvidere fik Leif Nielsen I overrakt DIFs ærestegn af DIFs næstformand, Fredslund Petersen, der desuden som DHFs formand overrakte DHFs sølvnål til Svend Aage Madsen og Bent Stump Jakobsen. Endelig overrakte John Mathiesen KHFs sølvnål til Morten Petersen.

Ved valg til bestyrelsen blev Ole Friis afløst af Sven Bay Nielsen som næstformand. Ved samme lejlighed præsenterede Morten forslaget om at bygge og drive et klubhus med frivillig arbejdskraft i forbindelse med et planlagt institutionsbyggeri på Vester Kirkegårds beredskabsareal (pestkirkegården). Trods skepsis over for tanken om frivillig arbejdskraft, blev der fra Byggefonden givet tilsagn om støtte til ideen. Imidlertid blev institutionsbyggeriet forkastet af politikerne, hvilket forsinkede vort projekt.

Ajax dreng holder bolden i armen

Ungdom 1973/74

Som noget helt nyt præsenterede AJAX et julestævne, som gik hen og blev årtiets væsentligste håndboldsmæssige nyskabelse. Morten Petersen og Valter Hagemann ønskede at genskabe tidligere tiders 2. juledagsstævner i KB-hallen, hvor der næsten altid var fuldt hus, og dette troede de kunne lykkes ved at præsentere nogle gode håndboldkampe med et bredt udsnit af aktører, der kunne trække tilskuere. Hvad var mere naturligt end at sammensætte nogle udvalgte hold fra de forskellige herre- og damedivisioner. Allerede dagen efter gav Faxe Bryggeri tilsagn om sponsorstøtte, og Bavnehøj hallen blev sikret, trods et planlagt boksestævne.

Julestævnet blev en bragende succes og affødte masser af lovord om Ajax’ initiativ samt opfordringer til at gentage stævnet det følgende år.

Debutsæsonen i 3. div. startede dårligt, og efter 1. halvdel havde 1. holdet kun opnået 5 point.

UNGDOM 1974/75

Puslingeholdet vandt det store internationale udendørs stævne i Kiel, medens ynglingene i et frygteligt regnvejr tabte finalen 0-1

Puslinge- og drengeafdelingen gennemførte en uges træningslejr i Göteborg som gæster hos Redbergslid IK.

Arne Simonsen spillede på KHFs udvalgte ynglingehold og debuterede 23. februar på ynglingelandsholdet mod Vesttyskland. Mogens Eldrup spillede på KHFs udvalgte juniorhold.

Årets resultater i mesterskabsturneringen var ualmindelige gode: Ynglinge nr. 2 i A-rækken, juniorer nr. 1 i B-rækken, drenge nr. 1 i B-rækken, puslinge nr. 2 i A-ræk ken, minipuslinge nr. 4 i A-rækken.

For første gang i mange år skulle alle vore hold spille i A-rækken i den kommende sæson.

Puslingeholdet blev igen nr. 2 ved det uofficielle DM.

Mogens Hertz udsatte en præmie til et ungdomsmedlem, der altid bevarede humøret i nederlagets stund. Præmien tilfaldt Lars Færge, der måtte skuffes med at blive vraget til puslingenes DM-hold, men som alligevel bevarede humøret og deltog som maskot, fordi han ikke ville snydes for samværet med kammeraterne.

Som afslutningstur var juniorerne fem dage i Holland for anden gang hos RCF Animo, hvor holdet sluttede med et nederlag på et mål i semifinalen.

Næste gang: AJAX København – 5. del – 1975-1984