AJAX København 80 års fødselsdag – 1934-2014
2014 er året hvor AJAX København fylder 80 år og i den anledning vil vi her på ajax.dk gennemgå klubbens historie. Vi starter naturligvis fra begyndelsen og er heldige allerede at have de første 75 år historie klar fra både 50 og 75 års fødselsdagene.
Vi vil løbende fortælle om 10 år ad gangen. Denne gang er det perioden 1945-1954
Gik du glip af de første år 1934-1944, så kan du læse alt om dem lige her
God læsning 🙂 _______________________________________________________________________________________________
Jubilæumsskrift udgivet i anledning af Ajax Københavns 75 års fødselsdag den 2. maj. 2009
Redaktion: Ole Friis, Elvir Persson, Morten Petersen, Sven Bay Nielsen, Helge Bruus Jensen
Tekst og idé: Ole Friis _______________________________________________________________________________________________
1945
Turneringen om KM havde igen ændret form. Efter den normale turnering skulle de fire bedst placerede hold i 1. division spille slutkampe ”alle mod alle” over 2×25 min.
Det er næsten overflødigt at nævne, at den afgørende kamp stod mellem os og HG. Vi vandt 17-7.
AJAX besøgte Kristiansstad, hvor vi i en markhåndboldkamp spillede 5-5 mod IF Kammeraterne. Vi fik en fin modtagelse og blev flot beværtet. Kun den, der har oplevet det mørkelagte og rationerede Danmark vil kunne forstå, hvilken oplevelse det var at se neonoplyste butikker bugne af varer, vi efterhånden kun kendte af navn. Det var ikke småting, vi købte hjem, endda for danske penge.
Kristiansstad vandt turneringen, men turen huskes bedst, fordi vi på grund af manglende reservation måtte overnatte i badekarrene i Lunds svømmehal.
Efterslægten fejrede 25 års jubilæum ved at arrangere et stævne i KB hallen, hvor vi vandt finalen mod HG 5-3.
Efterårets største begivenhed var dog det to dages stævne, som AJAX og HG afholdt i KB-hallen med deltagelse af vennerne fra Göteborg: Majorna IK og Redbergslid IK. HG vandt finalen over Majorna.
RIK havde sit ynglingehold med hernede, og til gengæld inviterede de vort ynglingehold op til en kamp få dage efter. Det blev starten til den livlige udveksling, som vi havde i mange år med ungdomsholdene.
Vort juniorhold vandt dette år Aftenbladets turnering, og på holdet befandt sig Benny Madsen, Kaj Orla Jensen og Simon Larsen.
På generalforsamlingen afgik Arne Pedersen som næstformand, da han var blevet forflyttet til provinsen. Svend Aage Madsen overtog hans plads i bestyrelsen.
Pokalfinalen vandt HG over os med 8-6.
1946
I 1946 begyndte Göteborg med et stævnet der blev opreklameret under titlen ”Nordens bedste klub hold”, da Ajax vandt finalen så blev vi uofficielt nordisk klubmester. Denne succes bevirkede, at Danmark udnævntes til storfavorit i landskampen mod Sverige få dage efter; men det gik ikke efter forventning. Sverige vandt 9-7, selvom Danmarks hold kun bestod af HG/ AJAX med Louw fra KH på mål.
I markhåndbold vandt vi atter KM, skønt vi undervejs måtte indkassere et nederlag til HG på 10-12.
Svanevig var med til VM i markhåndbold der foregik i Frankrig, han berettede at turen gik med en gammel faldefærdig bus, der brød sammen af og til gennem det sønderskudte Tyskland. I Saarbrücken overnattede holdet i et bunkerhotel. Dagen efter spillede man semifinale mod Frankrig og dagen efter kørte man videre til Paris, hvor finalen stod mod Sverige. Man tabte og der var 3 betalende tilskuere.
Kampen om KM stod naturligvis mellem os og HG. Den flotte pokal skulle finde sit blivende hjemsted. Begge klubber havde vundet den fire gange hver, og femte gang ville det blive til evig eje. Det blev HG, der fik trofæet med hjem efter at have slået os 8-5 i ”alle tiders slow-motion stil” på det glatte gulv i KBhallen.
Det internationale håndboldforbund, IHF, blev genetableret ved et møde i København.
Pokalfinalen vandt HG over os med 7-3.
På generalforsamlingen blev Brygger kasserer i stedet for Svend Jensen. Ind trådte redaktøren Bent Carstensen, og bestyrelsen fik nu denne sammensætning: Bay Nielsen (formand), Bent Carstensen (næstformand), Børge Brygger (kasserer), Leif Nielsen (sekretær) og Svend Aage Madsen.
Vore dygtige drenge og juniorer vandt Aftenbladets pokalturnering.
1947
Mads kom atter i vigør efter et benbrud året før og spillede sin 25. landskamp i Göteborg, hvor Svenskerne vandt 9-4.
I den officielle DTs første sæson var der lagt op til det helt store opgør mellem HG og AJAX. Vi havde kampen i vor hule hånd, indtil 8 min. før tid. På det tidspunkt skiftede vi pludseligt om til den af os selv så forkætrede nøletaktik og tabte 10-12. HG blev første indehaver af den af DHF udsatte pokal, og Mads blev DTs topscorer med 36 mål (i 8 kampe).
Ved VRIs fødselsdagsstævne vandt vi 7-6; men i pokalturneringen narrede de os med at vinde 3-2.
Ynglingeholdet med bl.a. Arne Jensen, Zabel og Hans Chr. Larsen vandt Aftenbladets turnering.
1948
Vi indledte året med at få ”stryk” 6-12 i Gøteborg af vore venner RIK; men til gengæld vandt Danmark endelig (med 9-7 i KB-hallen) i den 25. landskamp mod Sverige. Walter spillede sin landskamp nr. 25, og Mads scorede sit mål nr. 200.
Også dette år stod den afgørende kamp mellem HG og os. Aldrig har det været så dramatisk og så jævnbyrdigt, aldrig har AJAX været så nær ved at lade sig slå ud af nerver, og aldrig har HG spillet så langsomt. AJAX vandt dog 13-10.
KHF havde besluttet, at man efter DT skulle spille om KM. Dette mesterskab gik også til os. I sidste kamp spillede vi 11-11 mod HG, hvilket var nok.
I markhåndbold tog vi først KM ved at slå KH 6-4 i den afgørende kamp, og DM erobrede vi ved at besejre VRI 9-5.
For anden gang blev der afholdt VM i markhåndbold. Finalen stod i Paris mellem Sverige og Danmark. Svenskerne blev verdensmestre med en sejr på 11-4. AJAX havde otte mand, inklusive reserver og ledere, med til VM. Grænserne var endnu ikke åbnet for turister; kun sportsfolk fik set sig om de første år efter krigen.
Jørn Henriksen fik sin landskampdebut i denne VM-finale. Han trådte ind i 2. halvleg i stedet for anføreren Egon Sander fra HG.
Vore ynglinge med Zabel, Steen Michelsen og Hans Christian vandt ungdomspokalturneringen.
Endelig lykkedes det os også efter 10 års forløb atter at vinde pokalturneringen med en finalesejr på 4-2 over HG. Der blev i øvrigt lanceret en ny ide ved denne pokalfinale, idet der blev solgt sympatimærker til fordel for KHF, HG og AJAX’ byggefonde.
KHF havde besluttet, at man efter DT skulle spille om KM. Dette mesterskab gik også til os. I sidste kamp spillede vi 11-11 mod HG, hvilket var nok.
1949
Oskar Clausen debuterede som AJAX spiller nr. 15 på det danske landshold, der startede året med at slå svenskerne 15-9 i KB-hallen. Desuden havde vi Gundal, Stump, Duekjær og Mads på holdet. AJAX-stilen fejrede triumfer.
I DT kronedes vore overbevisende sejre med en 11-4 sejr over HG i den afgørende kamp. ”Ingen danske hold kan true AJAX’ håndboldtrone”, skrev Idrætsbladet.
KM understregede denne påstand. Inden vi i den sidste kamp slog HG 10-6, havde vi sikret os titlen. Det var sidste gang KHF arrangerede denne KM-turnering.
I en bykamp mod Lund stillede KHF simpelthen AJAX op som byhold med en Bkæde bestående af spillere fra KH og USG. København vandt 14-10, og for første gang i vor historie fløj man til og fra kampstedet.
AJAX oplevede sin hidtil største sæson. Vi var dobbeltmestre såvel i sal spil som i markhåndbold, og ud af tolv rækker vandt vi de seks. Så, da vi rundede de 15 år, var der nok at feste for på Søpavillonen.
Årets DM i markhåndbold erobrede vi ved at besejre Nakskov 21-8, Holbæk 24-6 og AGF 18-8.
Stump spillede sin 25. landskamp mod Schweiz i Winthertur. Desuden var vi repræsenteret ved Jørn Henriksen, Walter, Mads og Duekjær samt Jørgen Larsen som reserve og Leif Nielsen som leder. Senere på sommeren fik Bent Elin sin landskampdebut mod Norge i Hamar i syvmands udendørs
Med Niels Jensen på drengeholdet og Povl ”Huk” Henriksen på ynglingeholdet vandt vi begge disse rækker i Aftenbladets pokalturnering.
Efter 15 års succesrig gerning afgik Bay Nielsen som formand, og Bent Carstensen overtog formandsstolen. Sam tidig afgav Carsten redaktørposten til Bent Elin. Skovby trådte ind i bestyrelsen.
Pokalturneringen vandt vi 7-6 efter en yderst dramatisk kamp mod Helsingør. For en gangs skyld var HG ikke nået til finalen.
1950
Inden landskampen mod Sverige arrangeredes en udtagelseskamp mellem Ajax og ”resten”. Vi vandt 16–10 og fik Oscar Clausen, Duekjær og Mads på holdet. Danmark tabte 7–13, og det var Mads’ landskamp nr. 40 på 13 år.
DM vandt vi med tre points forspring til nr. 2, USG. Mads blev turneringens topscorer med 48 mål.
Siden oktober 1947 havde 1. holdet ikke tabt en kamp, men ved USGs stævne måtte vi se os slået af Helsingør med 9 – 6.
På ungdomslandsholdet figurerede Jørgen Simon Larsen og Zabel.
KM i markhåndbold blev erobret meget overlegent, hvorimod det kneb med at hale DM i land. I finalen vandt vi kun 10–9 over Stjernen i Odense.
I slutningen af året fik Kaj Orla Jensen sin målmandsdebut på landsholdet mod Sverige i Lund, men han kunne ikke forhindre en svensk sejr på 17–9.
På grund af anstrengt økonomi måtte AJAX-bladet reduceres til et duplikeret blad.
1951
Der var røster fremme om, at AJAX skulle udgøre det danske landshold, men det lod sig ikke gennemføre.
I den afgørende match om DM (DTs 6. sæson stadig enkelttumering, men udvidet til 10 hold) havde vi denne gang Helsingør IF som modstander. KB-hallen var mere end stoppet til bristepunktet. Alle ville se de mangeårige mestre komme ned med nakken, og de fik deres ønske opfyldt. Det var første gang, at DM gik til provinsen.
AJAX havde ikke tabt en DT-kamp siden februar 1947, altså i fire år.
Zabel deltog på ungdomslandsholdet i Kristiansstad, og en ung ukendt spiller fra Ringsted, Morten Petersen, vogtede målet.
KM og DM i markhåndbold erobrede VI også i 1951. DM blev afviklet over to dage i Odense. Om lørdagen slog vi VRI, og om søndagen vandt vi finalen over Stjernen 19-5 (10-0).
Om efteråret vandt vi pokalfinalen over Københavns KFUM 13-5 og fik pokalen til ejendom.
DT blev fra dette efterår spillet som en dobbeltturnering med 10 hold. Vi hentede bl.a. 2 point mod HIF i første runde.
1952
Vi startede året med at engagere den landskendte Carl ”Skomager” til konditionstræningen.
Vi ville vinde DM tilbage.
Zabel debuterede på landsholdet mod Tyskland i Ostseehalle i Kiel med Oskar Clausen som backmakker. Trods dette solide forsvar tabte Danmark 10-12.
Zabel var også sammen med Arne Jensen på ungdomslandsholdet, der bl.a. tabte til Sverige med 10-16 i den nye Vordingborghal.
Inden den sidste spilledag havde 1. holdet sikret sig mesterskabet, og slutstillingen blev, at vi havde fire points forspring til nr. 2: HIF.
På grund af forflyttelse til Odense måtte Carsten nedlægge formandshvervet, så Kristian Skovby avance rede til formand, og Leif Nielsen II indtrådte i bestyrelsen.
I KM i markhåndbold slog vi Efterslægten med 20-10 i den afgørende kamp, men i finalen om DM kunne vi ikke klare VRI på Trekanten, og VRI vandt DM med en sejr på 11-10.
Schweiz var værtslandet for det tredie VM i markhåndbold. Danmark blev nr. 5 med bl.a. Mads, Stump, Zabel og Simon på holdet.
I pokalturneringen blev vi slået ud i semifinalen af HG.
Mads blev den første spiller herhjemme, der opnåede 50 landskampe. Han spillede den i KB-hallen mod Sverige. Den 25. kamp spillede han også mod Sverige og tabte. Denne gang blev det på 9-20. DHF gav ham et smukt sølvfad, hvorpå der var indgraveret samtlige 50 landskampe med modstander, dato og resultat.
Samme år var det DHFs tur til at indstille en person til Oberst Sanders mindepokal. Mads blev den foretrukne og fik på DIFs årsmøde pokalen overrakt af formanden Leo Frederiksen.
AJAX-Bladets tre numre i 1952 blev redigeret af Børge Hansen.
1953
Pressen kaldte det en sensation, da HG slog os 14-12 i 2. omgang af DT. Dog blev det ikke HG vi skulle afgøre mesterskabet med. Århus KFUM var efterhånden kommet så godt med, at de blev udnævnt til favoritter i vor indbyrdes kamp i Århus. Kampen blev spillet en hverdag, så vi fløj derover. 2.500 tilskuere så AJAX vinde 16-11. Vi sluttede turneringen på l. pladsen fire point foran Helsingør IF.
På mesterholdet spillede: Kaj Orla Jensen og Børge Hansen, Oskar Clausen, Zabel, Gundal, Stump, Duekjær, Mads, Hans Chr. Larsen, Arne Jensen og Simon Larsen.
Om sommeren arrangerede ungdomslederne Leif Nielsen II og Børge Hansen en kombineret trænings- og sommerlejr for ungdomsafdelingens medlemmer på Vingsted stadion ved Vejle – med stor succes.
AJAX-Bladet havde levet en hen sygnende tilværelse, men dukkede op igen med bladets første redaktør, Leif Nielsen I som initiativtager.
1954
Sverige var arrangør af indendørs VM. Danmark blev nr. 5 med bl.a. Mads og Kaj Orla på holdet.
I DT kom vi ud for et par nederlag, og vi havde en hård opløbskamp med Tarup, som blev den endelige sejrherre med AJAX på anden pladsen, 5 point efter.
Det år havde DHF netop indført guld-, sølv- og bronze medaljer! – og Mads bebudede, at det var hans sidste indendørs sæson på l. holdet.
Vore ynglinge vandt både mesterskab og pokalturneringen. På holdet finder vi bl.a. Niels Jensen og John Lundin.
I anledning af vor 20 års fødselsdag arrangerede vi et ungdomsstævne i Otto Mønstedhallen, og her vandt ynglingene deres række.
Årets flidspræmie i drengerækken gik til Ove Ejlertsen.
Selve festen blev afholdt i Parkrestauranten, hvor Redbergslid IK var repræsenteret.
Børge Hansen allierede sig med Jørgen Hindsholm til at lede sommerens tur for ungdommen til Vingsted.
En af vore første kampe i DT om efteråret var mod Helsingør IF, som indskrev sig i historien som den før ste TV-transmitterede håndboldkamp herhjemme.