80 års jubilæum – Anekdoter – Niels Møller – træner 1995-2000

28. april 2014

Skrevet af Niels Møller – træner 1995-2000

Da jeg som gammel Helsingørdreng fik tilbudet om at blive træner for herreholdet i AJAX var svaret selvfølgelig et stort ja tak. At mit ophold i klubben skulle blive til 5 herlige år, havde jeg nok ikke regnet med, da Leif Mikkelsen overlod mig et godt trimmet hold, som havde kæmpet sig op i landets bedste række efter at havde rodet lidt rundt i de lavere divisioner nogle år.

De følgende år hvor vi fik en rimelig stor sportslig succes, med den meget tætte DM-finale i 1997 mod Virum som højdepunktet, var det resultatet af flere års seriøst arbejde i AJAX, med nogle fantastiske ledere som trækheste for den evige kamp for at skaffe de økonomiske midler til klubben. Minderne er mange, men især ånden og hjerteligheden ”i klubben fra stenbroen” vil være et evigt minde, som jeg altid vil huske fra mit lange håndboldliv som træner. En stor tak til alle dem, jeg har mødt i AJAX – ingen nævnt ingen glemt.

Minder fra min tid i AJAX :

– Altid sjovt når de jyske hold kom til stenbroen. De havde ofte tabt på forhånd. Vestre fængsel, københavner dialekten, tilråbene fra vores tilhængere – især dem fra Enghaveplads, skræmte allerede i forhallen mange unge jyske drenge fra sans og samling. Da de samtidig skulle høre på en del ”kærlige” tilråb fra Robert 3Bjørne og de andre hardcore Ajax’er bag målet, var det egentligt ganske let som træner at skaffe de 2 points.

– Når vi havde intervaltræning på fodboldbanen bag ved hallen, kunne vi være sikre på, ”Hold kæft” tilråb fra de indsatte i Vestre, som ikke gad høre på en træner, som råbte af en flok håndboldspillere.

– Da jeg skulle ansættes som træner og blev indkaldt til møde, var klubadressen ikke Bavnehøjhallen, men på kontoret hos Robert- 3Bjørne-Enghavepalds. Det var tydeligt, at ”den fremmede” først skulle ses an og ”godkendes” af hele maler”håndbold”firmaet og familien Andersen. Heldigvis blev jeg godkendt, da Robert nikkede til formand Morten P.

– Den anonyme og meget stille Johnny Baehr – som var en super holdkammerat- og som var frygtet i hele håndbold Danmark for sine ”trælår” og benhårde tacklinger. Selv på landsholdet blev der talt med ærefrygt om Johnny B. fra AJAX.

Typisk for Ajax.

– Vores sponsor var i et par år et værtshus i Istedgade området, som inviterede holdet på mad efter kampe. Rockerlignede fyre med hestehale, tatoveringer og læderveste sørgede for god ro og orden. Endvidere gav de en grim habitjakke til spillere som gave. Der var ingen spillere og trænere, som turde undlade at have den på, selvom den var ekstrem grim.

– Alle husker de livlige fester i klubhuset, hvor man må sige, at der blev gået til den.

– Hvordan ”stjernerne” fra København tabte en pokalkamp i Maribo (3 div), hvilket i høj grad skyldtes, at spillerne valgte som det første ved ankomsten til Maribohallen at højlydt kommentere de lokale pigers udseende. Problemet var, at det var kæresterne til Maribo spilleren. Så det var en rimeligt tændt Maribo mandskab, som helt fortjent tæskede drengene fra Stenbroen.

Sæsonen 96-97 – Det sportslige højdepunkt i nyere tid, finalerne imod Virum

– 2 Sejre over GOG i semifinalerne -97 var en speciel oplevelse. Se kæmpefavoritterne fra Fyn stå grædende i Bavnehøjhallen efter 2 fantastiske kampe og sejre til AJAX, virkede næste uvirkeligt.

– Da Dalmose/Lønborg henholdsvis dækkede dommernes udsyn / trak bukserne af en GOG spiller ved dommerkast var det sjovt, især da de fynske drenge og udskiftningsbænk absolut ikke kunne se det morsomme i det.

– DM-finalen i KB-hallen hvor der for den tid var et fantastisk set-up omkring kampen. Røgkanoner, spotlights, folk med headset, direkte TV, udsolgt hal osv.

– Godt at tænke på at Kasper Hvidt for alvor startede sin fantastiske karriere i AJAX.

Tillykke til Ajax med 80 år

Niels Møller