AJAX København 80 års fødselsdag – 1934-2014
2014 er året hvor AJAX København fylder 80 år og i den anledning vil vi her på ajax.dk gennemgå klubbens historie. Vi starter naturligvis fra begyndelsen og er heldige allerede at have de første 75 år historie klar fra både 50 og 75 års fødselsdagene.
Vi vil løbende fortælle om 10 år ad gangen og starter med perioden 1934-1944 (10 år + et bonus år 😉 ).
God læsning 🙂
P.s. husk du kan købe vores 80 års jubilæums hoody – Se mere her
_______________________________________________________________________________________________
Jubilæumsskrift udgivet i anledning af Ajax Københavns 75 års fødselsdag den 2. maj. 2009
Redaktion: Ole Friis, Elvir Persson, Morten Petersen, Sven Bay Nielsen, Helge Bruus Jensen
Tekst og idé: Ole Friis
_______________________________________________________________________________________________
Ajax’ fødsel
AJAX er et barn af ”Poloklubben af 1908”. I 1934 frygtede størstedelen af bestyrelsen i P08, at håndboldspillet efterhånden udvikledes på bekostning af svømning og vandpolo, der var klubbens egentlige felt, og man undlod bevidst at tilmelde hold til håndboldturneringen. Dette forårsagede en mindre revolution på Poloklubbens generalforsamling i april 1934, idet de håndboldinteresserede forlod mødet, og dermed deres gamle klub, som de fleste havde været medlemmer af fra deres tidligste drengeår.
På det nærmeste gadehjørne fortsatte den bevægede diskussion, som først stoppede, da Svend Jensen inviterede hele banden til at komme hjem til sig et par dage efter – den 2. maj – for at stifte en ny klub med først og fremmest håndbold på programmet.
19 unge mennesker i alderen fra 18 til 33 år troppede op, og i løbet af aftenen var Idrætsforeningen AJAX en realitet – vi fandt dog ikke navnet den første aften. Men ved næste møde holdt Bernhard Jensen barnet over dåben – han var manden, der fandt på det græske heltenavn, AJAX.
Vor ordfører fra Poloklubben – den fødte lederskikkelse – Bay Nielsen var primus motor i hele denne omvæltning og blev ganske naturligt valgt til klubbens første formand.
Inden vi lader AJAX’ 75-årige historie passere revue, må vi nævne disse tre ungdomsvenners store betydning for klubben. Vel var det spillerne, der udadtil præsterede de store bedrifter og skabte de store overskrifter, men bag dem stod dette trekløver, der med deres ildhu, deres begejstring og deres offervilje var et skoleeksempel på, hvorledes idrætsledere skal være. Som Alexander Dumas’ tre musketerer har opnået udødelig berømmelse, har Bay, Bernhard og Svend indskrevet deres navne med guldbogstaver i AJAX’ historie.
75 år
Vi har valgt at fortælle historien om de femoghalvfjerds håndbold år i 75 afsnit, som er resultatet af en ransagning af hukommelse og læsning af scrapbøger, AJAX-Blade og 50 og 60 års jubilæums skrifterne.
Mange navne er nævnt og en del glemt. Men vi håber at have fået det frem, som kendetegner AJAX. En klub, der i begyndelsen oplevede en lynkarriere og på rekordtid nåede de højeste mål inden for håndboldsporten; men også en klub der siden har prøvet såvel medgang som modgangens svære tider. Igennem årene har det vist sig at vi har valgt det rigtige motto:
”Vort sammenhold er vor styrke”
AJAX København – 1934-1944:
1934
Den første bestyrelse havde følgende sammensætning: Bay Nielsen (formand), Bernhard Jensen (næstformand), Svend Jensen (kasserer), Børge Brygger (sekretær), Holger Christiansen og Leif Nielsen som suppleant.
Leif I trådte dog allerede ind i bestyrelsen samme efterår i stedet for Bernhard Jensen og udnævntes til redaktør og udsendte det første nummer af AJAX Bladet i oktober.
Den første sommer koncentrerede vi os om det nyopdukkede 11mandsspil (markhåndbold) samtidig med at vi holdt svømningen og vandpolospillet ved lige. Der blev trænet flittigt i gassen (kommunens badeanstalt i Gasværkshavnen).
Samme sommer fik vi vor første landsholdsspiller Holger Christensen, der var med til at tabe til Tyskland 5-16. Efter sommerferien fik vi tilgang af en masse ungdomsspillere. Vort første juniorhold kom fra Ny Carlsbergvejens skole, hvor det allerede den gang ud gjorde et over hele København frygtet skolehold. På holdet spiIlede bI. a. Svend Aage Madsen, Kristian Skovby, Bent ’Stump’ Jakobsen, Bent Carstensen, Allan Petersen og Willy Nielsen. Spillere, der siden, ikke alene har gjort sig bemærket i dansk og international håndbold, men i særdeleshed også i AJAX’ historie.
1935
I januar debuterede AJAX i vandpolo i en kamp mod HG i Østerbro svømme hal og vandt 5-0. Vi havde ansøgt Københavns Atletik Forbund håndboldafdeling om tilladelse til at træde ind på P.08’s plads i den københavnske mesterrække. Denne ansøgning blev afslået, så vi måtte starte helt fra bunden.
Vi måtte igennem 13 kampe den første vinter, inden vi kunne besætte 1. pladsen og opnå retten til oprykning til A–rækken. På vor vej satte vi ny mål rekord. I kastellets gymnastiksal i en kamp over 2×10 minutter at besejrede vi F.L. Smith med 28-1.
Holger Christensen og Kaj Piasecki indledte vor lange række af spillere på Københavns Byhold i en kamp mod Malmø, som København vandt 22-12.
På et bestyrelsesmøde beklagede formanden meget at måtte meddele, at timelejen på Frederiksberg Slot var sat op til 2 Kr. fordi der var installeret brusebad og omklædningsrum. Ak ja, det var dengang.
1936
Ved årsskifte var vort medlemstal oppe på 90, og vi var i fortsat vækst. Vi måtte igennem otte kampe i A-rækken for at blive nr. 2 efter Teknologisk Instituts Idrætsforening (TIL). De to bedste hold i A-rækken fik chancen for oprykning til mesterrækken ved at spille en turnering mod de to dårligst placerede i mesterrækken: AlK og Mariendal.
AJAX vandt alle tre kampe og rykkede sammen med TIL op i den fineste række.
Vort juniorhold blev vinder af Aftenbladets (EBs forgænger) ungdomsturnering. På holdet var Egon Gundal.
1937
1937 bød på det første internationale stævne arrangeret af KHF i Idræts huset (Håndbolden var i 1935 udskilt fra atletikken og havde dannet sit eget specialforbund).
Ved at besejre den daværende ”arvefjende” Vidar og Stockholms Politi gik vi til finalen mod DBV fra Berlin. AJAX tabte 7-10, men vor indsats havde været over al forventning. Man havde til dette stævne rykket nogle talentfulde unge spillere op, nemlig Walter Madsen og Svend Aage Madsen. Målmandsposten havde vi fået besat af FREMs landsholdsmålmand Egon Sørensen.
Holdet skulle nu bevise sin kunnen i mesterrækken, hvor der blev spillet ”alle mod alle” de fire onsdage i feb ruar måned i Idrætshuset.
Vi gik fra sejr til sejr under stadig øget opmærksomhed. Kun et eneste nederlag kom, og det var selvfølgelig til Vidar 1-2, men det betød ingen ting, for Vidar tabte flere kampe. Vi sluttede som Københavnsmester i vor første sæson i mesterrækken. En aldeles enestående hurtig karriere.
I den efterfølgende landsturnering i Odense mellem distriktsvinderne (officielt DM blev først indført i 1938) var vi provinsens mestre totalt overlegne og havde således nået de største laurbær indtil nu.
Om sommeren debuterede den knapt 18 årige Svend Aage Madsen (Mads) på landsholdet i markhåndbold mod Tyskland på Frederiksberg Stadion. Der skulle gå 15 år, før han som den første dansker spillede landskamp nr. 50 og der gik præcist 20 år, inden han sluttede karrieren på landsholdet med kamp nr. 59.
Om efteråret vandt vi for første gang den københavnske pokalturnering. De foregående to år havde vi hver gang mødt vor skæbne i Vidar. Årets fine resultater bevirkede, at hele holdet blev udtaget til fælles træningen med VM i Berlin 1938 for øje.
Juniorholdet vandt atter Aftenbladets populære ungdomsturnering. AJAX-Bladets første redaktør Leif Nielsen I afløstes af Børge Brygger og Axel Holm.
Inden afrejsen til VM havde vi vundet alle vore turneringskampe, men turen havde åbenbart tappet alle vore kræfter, så vi efter hjemkomsten fik tre nederlag i træk og endte på 4. pladsen. Vidar generobrede tronen og vandt umiddelbart efter det første officielle DM ved landsturneringen i Ringsted.
1938
Alle vore fine resultater i 1937 var naturligvis egnet til at øge tilgangen til klubben, og vi kunne anmelde elleve hold til KHFs vinterturnering; det største antal nogen klub hidtil havde kunnet opvise.
Pressen roste os til skyerne og skrev: ”Ajax af europæisk klasse” og ”En triumf for dansk håndbold”, o.s.v., og de tyske ledere udnævnte os allerede til verdensmestre. Bild-Zeitung am Mittag skrev: ”Hvad danskerne i aftes viste mht. sammenspilsteknik og skydefærdighed fortalte, at de ni skandinaviske elever er nået op på siden af deres tyske læremestre”. Tyskerne havde åbenbart fuldkommen glemt, at håndboldspillet var opstået i Danmark, og at de i 1936 lykønskede håndboldspillets fader, danskeren oberstløjtnant Holger Nielsen, på hans 70 års dag.
Hele vort 7 mands hold med Kaj Piasecki fra udskiftningsbænken samt HG´erne Egon Sander og Ove Jørner suppleret med Kürstein Olsen fra KFUM som reservemålmand, blev udtaget til at repræsentere Danmark ved de første indendørs verdensmesterskaber i Deutschlandhalle i Berlin.
I markhåndbold fulgte vi nu langt bedre med og endte på en 2. plads efter HG, der spillede dette spil aldeles strålende; så strålende, at de besatte alle pladser på nær to på det landshold, der deltog i det udendørs VM, der også foregik i Berlin det år. Walter Madsen repræsenterede AJAX på holdet, og yderst sensationelt blev Bent Carstensen udtaget som reservemålmand.
Vor deltagelse blev en skuffelse, især på baggrund af de store forventninger, der var stillet til os. Vi tabte alle tre kampe mod Tyskland, Sverige og Østrig (der var kun fire deltagere, og kampene foregik over 2×10 minutter). Bedste resultat var mod Sverige 1-2.
Den 12. oktober arrangerede AJAX det første håndboldstævne, der blev afholdt i den nye KB hal. De otte bedste københavnske klubber deltog, og for en fuld besat hal var vi ubeskedne nok til selv at vinde. Ved dette stævne fik den unge Bent ”Stump” Jakobsen en fin debut, og han indledte hermed sin lange strålende karriere på AJAX’ l. hold.
Et stort arbejde var lagt for dagen af alle klubbens medlemmer, og et over skud på 800 kr. var et svimlende beløb. Vi var så generøse, at vi forærede KHF en hundredekroneseddel.
Samme efterår vandt vi for anden gang pokalturneringen. Finalen mod HG vandt vi 7-6.
Vort sejrrige juniorhold havde imidlertid vokset sig op i ynglingerækken og bevist sin styrke ved at vinde Aftenbladets turnering.
Arne Pedersen overtog næstformandspladsen i bestyrelsen efter Holger’ Christensen, og svømmeafdelingen levede stadigvæk.
1939
Vi tabte den afgørende kamp om mesterskabet til HG. Vi førte 8-7 indtil der var tolv sekunder igen. Så fik HG tilkendt straffekast og udlignede, og det var nok til at sikre dem titlen. Så blev det HGs tur til at arrangere internationalt stævne i KB-hallen med bl.a. Berliner Polizei. Vi vandt stævnet!
Fem års fødselsdagen blev fejret i Parkrestauranten og for den formidable pris af 6 kr. blev der serveret det store overdådige kolde bord samt øl og kaffe. Formanden, Bay Nielsen, blev ved denne lejlighed udnævnt til klubbens første æresmedlem.
Vi mødte HG i den afgørende kamp om det udendørs mesterskab. De slog os 8-5, og traditionen tro endte vi på 2. pladsen Så kom krigen og trængslerne begyndte. Fire af vore stærkeste spillere blev indkaldt, og det blevet et handicap gennem vintersæsonen.
HG havde nu overtaget rollen som vor ”arvefjende’” og i pokalturneringens semifinale blev vi slået ud af dem med 8-9.
1940
Mesterskabet gik også dette år til HG, som vandt den afgørende kamp mod os 6-5 på et straffekast efter tid. Vi besatte dog 2. pladsen.
Kjeld Svanevig (målmand) debuterede på sin 19 års fødselsdag mod Sverige i Idrætshuset – sikkert en af hans tristeste fødselsdage, idet Danmark tabte 12-21.
Endelig lykkedes det os at få HGs skalp i markhåndboldturneringen 9-8, og vi opnåede lige mange point, men HG besatte endnu en gang 1. pladsen i kraft af bedre måldifference. Trods alt gik det nu fremad for os i dette spil, og endnu en AJAX’er debuterede på markhåndboldlandsholdet, Kristian Skovby, der sammen med AJAX-triumviratet Mads, Walter og Stump var med til at slå Sverige på Trekanten 17-9.
Det år skred vi hurtigt ud af pokalturneringen ved at tabe til KFUM. Junior og ynglingeholdet fortsatte successen fra året før ved atter at vinde pokalturneringen.
En ynglingeturnering i markhåndbold vandtes af AJAX, og på holdet spillede bl.a. Børge Hansen, Bent Elin og Oskar Clausen.
Skovby blev hurtigt ”træt” af redaktørposten, som blev overtaget af Bent Carstensen.
1942
Efter fem års forløb blev Københavnsmesterskabet i indendørs bold bjerget i havn påny. HG blev slået i den afgørende kamp 9-6. Få dage efter (4. marts) ønskede HG revanche i en kamp over 2×25 min. Det fik de ikke, da AJAX vandt 13-9.
I slutrunden om DM mod provinsens forskellige distriktsmestre mødte vi først AGF i Århus. Kampen blev transmitteret i radioen med Gunnar ”Nu” Hansen som kommentator. AGF var ”skræppet’” gevaldigt op, men de fik ikke et ben til jorden. Vi vandt 17-4. Næste offer blev Ringsted IF, der i Sundbyhallen indkasserede et neder lag på 10-33. Kronen på værket blev sat i Fyns Forum, hvor Stjernen blev nedspillet 6-23. AJAX blev dansk mester for anden gang i sin korte levetid.
Mads og Stump var deltagere på det landshold, der indendørs hentede den første sejr hjem over Sverige i Idrætshuset 17–13.
På juniorholdet, der vandt pokalturneringen, finder vi navne som: Bent Elin, Preben Arboe, og på ynglinge holdet, der også vandt pokalen, finder vi: Oskar Clausen og Børge Hansen.
På generalforsamlingen aflivede vi svømmeafdelingen, og var fra nu af en ren håndboldklub.
Vort Byggefond så dagens lys. Elvin Mortensen have indkøbt en stor sparegris, og i samråd med bestyrelsen erklærede han fonden grundlagt.
Til den indendørs succes føjede vi for første gang Københavnsmesterskabet i markhåndbold. Den afgørende kamp mod HG vandt vi efter overdådigt spil med ikke mindre end 15-0. Holdet bestod af stammen fra mesterholdet indendørs samt Egon ”Spejder” Jensen, Bent Carstensen, Børge Brygger og Werner Duekjær.
Kegleklubben blev grundlagt her i krigens år. Carsten var en knag til at arrangere forskellige klubaftener, og bl.a. arrangerede han en kegleaften. Den unge lovende målmand Børge Hansen vandt det første mesterskab i dette ædle spil.
I december kom Gundal med i vore landsholdsspilleres brigade (Sverige blev slået 14-10 i KB-hallen).
1943
1943 indledtes med pokalturneringen. Vi fik to finalehold: l. holdet, der tabte til HG 4-7, og oldboysholdet, der tabte til Politiet 1-5.
Det år var mesterrækken udvidet til seksten af Københavns bedste hold, opdelt i to puljer. AJAX og HG vandt hver sin pulje og skulle afgøre KM i en kamp over 2×25 min. To gange var vi foran i kampen, men måtte se mesterskabet glide os af hænde ved et nederlag på 14-16.
Til gengæld tog vi igen titlen udendørs og mere overlegent end nogen anden klub hidtil havde præsteret. Vi sluttede 8 point foran nr. 2 KH.
På vor 9 års fødselsdag udkom AJAX bladet i en ny og fornem, bogtrykt udgave, og stadig med Carsten som redaktør.
Så kom den 29. august… en af mærkedagene i de mørke år; alt initiativ blev stoppet, udendørssport blev forbudt, og spærretiden hindrede træningen.
Da pokalturneringen endelig kom i gang, nåede vi kun til semifinalen, hvor KH blev vore banemænd . Selve turneringen blev på grund af den herskende situation kun arrangeret for klubbernes 1. hold.
Vore raske ynglinge sluttede året med at vinde Aftenbladets pokalturnering. På holdet spillede bl.a. Per Osborg, Bent Elin og Jørn Henriksen.
1944
KHF havde inddelt hold ene i en 1. og 2. division, og situ ationen var stadig den sædvanlige, at HG og AJAX mødtes i den sidste og afgørende kamp. For et fuldt besat Idrætshus sejrede vi 10-8.
Vi fortsatte successen i kampen om DM. Først slog vi Ringsted IF 19-3, og i Fyns Forum i Odense sikrede vi os titlen efter to herlige dage, hvor vi om lørdagen nedsablede Stjernen 30-7, for om søndagen for fuldt hus at gøre det af med AGF 16-7.
I disse år – før, under og lige efter krigen – var det sværest at vinde KM. DM fulgte ”automatisk med”.
Kvindelig Idrætsforening (KI), som vi altid har haft et temmeligt intimt samarbejde med (mange familier er udsprunget af en KI-AJAX-kombination), havde vi som rejsefæller; de vandt også DM i Odense.
Selvfølgelig var Bay og Bernhard også taget sammen med spillerne: Svanevig, Arne Pedersen, Skovby, Gundal, Stump, Walter, Mads, Oskar Clausen, Duekjær og Jørn Henriksen.
10 års festen blev holdt med pomp og pragt i Parkrestauranten. Danmarks illegale frihedssender var i dagens anledning blevet installeret på dametoilettet af vort passive medlem Gunnar ”Nu’”. Aldrig har himlen været så blå og græsset så grønt og latterbrølene så høje i hele hans glorværdige speak erperiode. 1. holdet blev hædret, og Bay, Bernhard og Svend (de tre musketerer) samt Brygger og Leif fik klubbens hæderstegn i form af et par sølvmanchetknapper formet som håndbolde.
For første gang blev AJAX-pokalen, uddelt, og Mads blev første indehaver.
Vi havde naturligvis sat næsen op efter atter at hjemføre mesterskabet i markhåndbold, men TIL ville det anderledes. De slog os ganske overraskende 9-8.
Til gengæld havde ungdomsafdelingen succes. AJAX vandt alle tre rækker i KHFs sommerturnering. På drengeholdet spillede bl.a.: Zabel, Hans Chr. Larsen og Steen Michelsen
I pokalturneringen blev både AJAX og HG elimineret; vi tabte 8-10 til Schneekloth, der senere vandt finalen over KH.