Historien om AJAX København 7. del – 1995-2004

3. marts 2014

2014 er året hvor AJAX København fylder 80 år og i den anledning vil vi her på ajax.dk gennemgå klubbens historie. Vi starter naturligvis fra begyndelsen og er heldige allerede at have de første 75 år historie klar fra både 50 og 75 års fødselsdagene.

Vi vil løbende fortælle om 10 år ad gangen. Denne gang er det perioden 1985-1994

Gik du glip af de første år 1934-1944, så kan du læse alt om dem lige her
1945-1954 kan du læse lige her
1955-1964 kan du læse lige her
1965-1974 kan du læse lige her
1975-1984 kan du læse lige her
og 1985-1994 kan du læse lige her

God læsning 🙂

P.s. husk du kan købe vores 80 års jubilæums hoody – Se mere her _______________________________________________________________________________________________

Jubilæumsskrift udgivet i anledning af Ajax Københavns 75 års fødselsdag den 2. maj. 2009

Redaktion: Ole Friis, Elvir Persson, Morten Petersen, Sven Bay Nielsen, Helge Bruus Jensen

Tekst og idé: Ole Friis _______________________________________________________________________________________________

1995

Damerne havde lagt fint fra start af turneringen i 3. div. ved overraskende at vinde de første seks kampe, men efter 13 kampe var det kun blevet til 3 point mere. Men en ny god spiller var kommet til truppen, det var Susanne Møller Andersen. Man fik vendt skuden og opnåede at skulle spille kval. kampe om oprykning til 2. div.

Her lagde man ud mod Tarup Pårup, der blev slået over de 2 kampe og så gjaldt det Helsingør. Først var det udekampen i Helsingør. Kampen blev ret spændende da både Pia Petersen og Susanne Møller Andersen begge blev mandsopdækket men på trods af dette holdt spillerne hovedet koldt og halede sejren hjem med 20–18. Succesen var hjemme i Bavnehøj, her vandt vi med hele 23–16, holdet blev godt hjulpet af de nye Ajax juhu-piger. Så efter et år i 3. div. var damerne i 2. div. – flot klaret.

Herrerne klarede sig flot og blev nr. 5 i grundspillet. Så skulle vi spille kvartfinale mod Virum/S.. Først udekamp, her blev Morten Bjerre udstyret med tre ”overfrakker”. Det medførte blot at Lasse Jakobsen rullede sig ud og vi hev en dejlig sejr hjem på 23–19. Til returkampen var Bavnehøj hallen forvandlet til en aflægger af det brasilianske karneval, idet sambarytmer og trommesoloer blev spillet med og på tomme malerdåser fra 3 Bjørnes farvehandel. Trods dette kom Ajax lidt langsomt i gang og måtte hele tiden se sig bagud, men i 2. halvleg indhentede vi dem og kom foran, hvorefter at Virum udlignede til 16–16. Men det var nok da slutsignalet lød og der var endeløs trommen og jubel i Bavnehøj hallen.

Som vinder af grundspillet kunne GOG selv bestemme hvem de ville møde i semifinalen og de valgte os. Vi tog til Gudme med en busfuld spillere og supporters med malerdåser og båthorn. Men lige lidt hjalp det, efter at vi det meste af kampen blot havde været 3–4 mål bagud endte kampen med en 9 måls sejr til GOG. Hjemmekampen blev en mere tæt affære. Her var vi blot 1 mål bagud da der manglede 4 1/2 min., sensationen var tæt på, men udeblev. Men over højttaleren kom meddelelsen at Kolding havde slået Helsingør, det betød, at Ajax vandt bronze og holdet blev ivrigt hyllet af publikum med lange klapsalver. Det var de første medaljer i 30 år.

Der blev afholdt et Ajax-seminar med 20 medlemmer om Ajax’ fremtid. Bestyrelsen havde lagt op til at få følgende emner diskuteret: Rekruttering af ledere/trænere. – Uddannelse af trænere. – Kan ledelsesstrukturen gøres bedre. – Opfølgning af projekt København. – Indtægtsgivende arrangementer. – Sponsering. – Eget kontor med personale. – PR omkring Ajax København og værdien heraf, – Kulturby.

Egon Jakobsen indledte med en bred orientering om situationen i dag og konkluderede at man i seminarudvalget ønskede at fokusere på to punkter: – Rekruttering af ledere, – Indtægtsgivende arrangementer. Der blev også afholdt et sportsarrangement, hvor Morten Petersen gav en orientering om klubbens arbejde og intentioner. Man havde indbudt kanoroeren Arne Nilsson som foredragsholder.

Ajax-pokalen tilfaldt holdleder Karsten Hansen. Karsten havde i gennem mange år ydet et meget fint stykke arbejde som holdleder og han var meget populær blandt alle spillere og trænere.

Oldboys Veteranerne Københavnsmestre 1994-1995Old-Boys og Veteran holdene vandt begge KM. Sven Krarup der deltog på Veteranholdet kunne samtidig fejre et 40 års jubilæum da det præcist var 40 år siden han vandt sit første KM som drengespiller.

Der var mange runde dage. Mogens Poulsen og Robert Bjørn Andersen blev 50 år. Freddy Christoffersen 70, Allan Petersen 75 og medstifterne Arne Pedersen og Mogens Hertz 80 år. Mario og Egon Jakobsen fejrede sølvbryllup.

Desværre mistede vi en af de mest trofaste og arbejdsomme medstiftere, da Leif Nielsen gik bort d. 31. maj. Han oppebar titlen ”det halve Ajax” og var et af vore få æresmedlemmer.

Både HJ og DJ vandt Østturneringen, HJ blev også DM. Puslingedrenge og drenge blev KM.

Vi fik fire hold med i Østturneringen, HJ, HY, DJ og drenge, og 3 andre med i Eliterækken.

Som noget nyt skulle HY og DY lave holdsamarbejde med Avedøre. Disse placeringer gjorde os igen til landets bedste klub på ungdomssiden.

Drenge og HJ vandt pokalfinalen.

Der var bud efter vore spillere. Ikke færre end 16 spillere på vore ældste hold blev udtaget til forskellige udvalgte hold.

KHF havde arrangeret KM for skolehold. Der deltog 3000 elever i 20 stævner, hvor Ajax selvfølgelig var involveret i flere af dem. Vinder blev Kirsebærhavens skole med flere Ajax-spillere på holdet.

1996

Ajax mand målmandsredning - new lookVed årsskiftet skriver formand Morten Petersen, at med den succes man har med både elite og ungdom savner man flere ledere til varetage alle de funktioner der er i en storklub. Han gav også udtryk for, at man burde have et professionelt kontorhold, som andre klubber allerede havde anskaffet sig.

Carsten Grønmann Larsen revsede seniorerne, fordi de ikke mødte op i klubhuset og blandede sig med ungdomsafdelingen, han forudså nok den tendens der er i dag.

Til at klare økonomien havde man en sponsorkreds der bestod af Sonofon, Ren Service, Varelotteriet, Fugmann El-anlæg og 3 Bjørne Farvehandel. Desuden havde man en aftale BUPL, der gennem vor mini mix afdeling skal markedsføre BUPL’s arbejde og image.

Belært af Kolding og GOG, startede Ajax en erhvervsklub op. Konceptet var at stifte en selvstændig enhed og med et årligt kontingent på 5.000 kr. Størstedelen skulle gå til Ajax.

Der blev også ansat en marketingskonsulent. Det var Kenneth Møller Nielsen, der havde til opgave at skaffe så mange midler som muligt gennem sponsorater.

Damerne var nu et trin højere (2.div.) end den forrige sæson. Efter efterårssæsonen var det blevet til 15 point. Truppen var suppleret med tre målvogtere og to markspillere. Det gav en markant større stabilitet. De fem nye var Betina Sørensen, Line Kramer, Katja Jungløv, Trine Hansen og Jette Olsen.

Det betød at dameholdet deltog i et TV arrangement i Kolding i pokalsemifinalen, hvor holdet mødte Frederikshavn. De gjorde en fin figur, men tabte med fire mål.

Med herreholdets bronzemedaljer fulgte også deltagelse i City Cup. Vi meldte os først til og skulle spille indledningskampe mod et litauisk hold. Men inden vi spillede mod dem, blev der trukket lod til hovedturneringen og hvis vi vandt de indledende kampe, skulle vi over på den anden side af Uralbjergene – ca. 3.000 km fra Moskva. Vi måtte derfor melde fra af økonomiske årsager.

Efter en meget flot 1. halvsæson med 16 point, blev det kun til yderligere 7 point. Men det var nok til en 6. plads i turneringens grundspil. Herefter skulle der spilles 1/4 finaler mod Virum. Den første kamp var i Virum og vort hold leverede en meget ringe indsats og vi tabte stort. Hjemmekampen i Bavnehøj blev derimod et tilløbsstykke i godt spil og høj spænding. Vi skulle blot vinde med et mål for at få en 3. og afgørende kamp. De sidste minutter var afsindige spændende, Ajax udlignede til 21–21 og med blot 15 sek. tilbage missede Ajax en 100 % chance, så vi måtte nøjes med uafgjort. Træner Niels Møller havde dermed afsluttet en svingende men alligevel fin sæson.

Til den nye sæson havde man bl.a. fået tilgang af Kasper Hvidt og Morten Krampau samt Heins Kart Petersen der vendte tilbage efter et ophold i Italien.

Den nye sæson startede op med, at Ajax kunne præsenterer tre nye U-europamestre på 1. holdet. Det var Kasper Hvidt, Lau Jakobsen og Morten Krampau. Efter de første 13 kampe lå holdet på en 5. plads med 8 vundne kampe.

Af mærkedagen blev der nævnt: KHF blev 60 år, DIF 100 år. Ole Christensen 50, Alf Grønmann rundede de 65, Bent Elin 70.

Vi måtte sige farvel til vor allesammens Robert Bjørn Andersen, der i en alt for tidligt alder gik bort blot 50 år gammel.

I pokalturneringen gjorde holdet en fin indsats i 1/8 finalen ved på udebane at sejre over Roar med 32–25. Desværre gik det som sidste år i 1/4 finalen, denne gang tabte vi til Vrold Skanderborg 32–31. Hermed gik man glip ikke alene af en finaleplads men også TV-pengene.

Helge Bruus blev udnævnt til æresmedlem og modtog Ajax-pokalen for 2. gang. Det vil fylde for meget at berette om hans virke for Ajax, men i dette år fejrede han 25 års jubilæum som ungdomsformand. Mr. Ajax-ungdom fik ved sin reception mange beviser fra klubben og ungdomsspillerne på sin popularitet.

Fire hold fik KM: puslingedrenge, drenge, DJ og HJ. HJ fik desuden guld ved DM, drengene fik sølv og DJ fik bronze. De andre hold klarede sig også godt, og efter mange sejre af vore hold i diverse stævner rundt omkring, var det svært at få hænderne ned efter denne sæson. Senere fik vi fire hold med i Østrækkerne og sidst på året blev HJ pokalvinder. De små hold (lilleputter og puslinge) deltog ikke i pokalturneringen, da de indledende kampe faldt sammen med vores årlige tur til Bolbro.

Helge kunne med stolthed fejre sit 25 års jubilæum som ungdomsformand.

I sommerferien havde vi arrangeret Wonderful Copenhagen Cup i anledning af Københavns 800 års jubilæum. Det skulle have været en lang større turnering med både håndbold og fodbold i samarbejde med Frem, men der var ikke den store tilmelding, og turneringen blev kun gennemført i to håndboldrækker.

Helge modtog på DHFs repræsentantskabsmøde BTs jubilæumslegat for sit arbejde med ungdommen i Ajax København.

1997

Året startede med at fire Ajax´er blev udtaget til landsholdet til en fire nations turnering i Sverige og det var Kasper Hvidt, Morten Krampau, Lau Jakobsen og Jesper Bjørn Andersen. De tre sidstnævnte var debutanter.

For at integrere HY til 1. og 2. holdet lavede man en ny struktur så ynglingespillerne havde træning med 1. holdstruppen.

Efter grundspillet blev det til en flot 4. plads. I kvartfinalerne skulle vi ud i tre kampe mod Helsingør (27–17, 20–24, 23–19) før, vi sikrede os videre deltagelse til semifinalerne.

GOG valgte os som modstander, nok fordi vi havde tabt med 15 mål til dem i grundspillet. Vi startede i Gudme og vore unge spillere fandt hurtigt en god rytme og førte hele kampen igennem bortset ved stillingen 24–25, men spillerne holdt hovedet koldt og vandt flot. Den 2. kamp i Bavnehøj blev en endnu større succes. 1.300, tilskuer kunne i et inferno konstatere, at Ajax slog selveste GOG med hele 36 – 19, det var så sandelig en historisk dag. Hele holdet spillede en fantastisk kamp og træner Niels Møller var rørt over sine drenge.

Finalen var et opgør mellem Virum og Ajax. Den første finalekamp endte 22–22 i Lyngby-Hallen. Den anden kamp blev spillet i KB-Hallen med 1.300 tilskuere. Virum vandt med 27–24 efter en meget velspillet kamp, hvor både flotte tekniske detaljer og et intenst taktisk drama var med til at gøre det til en meget seværdig kamp.

Jesper Bjørn Andersen blev nr. 3 på topscorelisten i 1. div.

1 herrer Sølv DM 1997

I pokalturneringen spillede vi midt i turneringsslutspillet 1/16 finale mod Helsingør. Men på trods af dette, trak vi det længste strå og vandt 26–23.

Der blev tale om en ny Ajax historie, da 2. holdet gik igennem hele sin turnering med kun to tabte kampe og dermed sikrede sig oprykning til 3. div. Ajax havde nu to herredivisionshold.

Træner for 2. holdet var Chr. Andersen der havde arbejdet med holdet i 2 år.

Ajax dame løber og holder sig til hovedet - new lookDamerne fulgte trop med herrerne da de vandt 2. div. øst ved bl.a. at slå Freja i 2. sidste runde og dermed fik oprykning til 1. div. Flot klaret ikke mindst af træner Lene Nørgaard der havde trænet pigerne i fem sæsoner. Efter den sidste kamp mod Holbæk 19–16 holdt overborgmesteren Jens Kramer Mikkelsen en flot hyldesttale for damerne. 2. damer vandt også deres række. Det foregik ved en 1 måls sejr over Hvidovre om den altafgørende 1. plads. Hermed var holdet klar til Danmarksserien

1. dameholdets stærke stregspiller Nicoline Olsen rundede kamp nr. 100 d. 26. jan.

Ajax-pokalen gik til Jannie Reckeweg, der havde lagt et stort og flot arbejde i at være holdleder for 1. dameholdet i flere år.

Helge holdt atter reception i klubhuset, denne gang grundet at han blev 50 år. I et interview i Valby bladet stod der, at han altid havde været Valby borger og han elskede at bruge mere end 40 timer om ugen i Ajax.

Vi mistede en af vore gamle formænd, Kristian Skovby (X3) 1952–58. Kristian var én der satte liv i kludene hvor end han var. Det eneste sted han var påholden var da han var formand for Ajax byggefond. Den skulle bruges til en hal, men han ændrede mening så vi kunne bygge klubhuset.

I september fejrede det danske U-landshold store triumfer i Tyrkiet ved at vinde verdensmesterskabet. Ajax havde tre spillere med på holdet: Lau Jakobsen, Morten Krampau og Anton Jensen.

Den 4. oktober deltog vi i Europa-cuppen (City Cup) mod Stavanger fra Norge. Vi spillede ikke godt og Sandefjord spillede meget hårdt. Vi tabte med to mål på hjemmebane. I returkampen i Norge spillede vi meget bedre, 4 min. før tid førte vi med et mål og havde 4 kæmpechancer som vi brændte. Havde vi bare scoret på to af disse, var vi gået videre. Vi tabte med et mål.

Tre hold blev KM: Lilleputpiger, drenge og HY. HY fik også sølv ved DM.

HJ og HY var i pokalfinalen og begge vandt. De små hold deltog stadig i Bolbro i stedet for pokalturneringen.

Der skete meget i klubben. I mini-mix afdelingen kom der 70–80 til træning hver gang. Vi holdt stadig loppemarked og der var stadig tur til Unneruplejren.

1998

Unibank ved Enghave og Vesterport afdelingerne blev ny hovedsponsor for 1. div. damer og ungdomsafdelingen. Disse to afdelinger lå i lokalområdet og ville bruge kampene i Bavnehøj til at promovere banken. Sven-Erik Høj blev træner for damerne.

Herrerne blev nr. 8 i turneringen og nåede hermed en kvartfinaleplads hvor vi blev slået ud af GOG.

Damerne blev nr. 10 og måtte dermed ud i kval. kampe. Her slog man først LSU Sæby med 30–20 på hjemmebane og ude blev det til 27–17 til os. Herefter mødte vi Team Esbjerg, som vi besejrede først med 25–20 og i kamp nr. 2, 31–21 og det lykkedes at blive i 1. div. efter disse flotte resultater.

Det mest bemærkelsesværdige dette år var imidlertid at Morten Petersen meddelte på GF at han trak sig som formand. Det var en meget svær beslutning for Morten, der havde været formand i 29 år og i bestyrelsen i 34 år. Men grundet øget arbejdspres var det nødvendigt.

Alf Grønmann fremlagde regnskabet, da man i en periode ikke havde haft nogen kasserer. Efter nogen debat blev regnskabet vedtaget. Ved valg af bestyrelse havde man ingen erstatninger klar for Morten og Alf der ikke ønskede valg. Herefter blev Janne Rothberg konstitueret som formand og et økonomiudvalg bestående af Jørgen Hindshom og Lasse Cederquist blev nedsat. Nye i bestyrelsen blev Christel Nielsen og Kenneth Nielsen. Helge Bruus blev genvalgt, ligesom Jannie Rekeweg og Lone Frydensberg blev valgt for klubhuset. Som ny eliteudvalgsformand blev valgt Henrik Fugmann. Nyvalg til formand for herrerne blev Thomas Krogh og for damerne genvalgtes Helle Vorborg. GF sluttede med at mange takkede Morten for det enorme og givtige arbejde han havde lagt i Ajax i de 36 år i bestyrelsen.

Trods en ekstraordinær GF lykkedes det ikke at få valgt en ny formand og kasserer, så Janne Rothberg kørte videre som næstformand og konstitueret formand.

Ved afslutningsfesten fik Carsten Grønmann overrakt Ajax-pokalen, Carsten spillede ungdomshåndbold i Ajax og på 1. holdet i en del år og har været træner og holdleder i ungdomsafdelingen og seniorafdelingen. Carsten Grønmann var også en ivrig dommer der sammen med Jørgen Gulmark dannede par og blev udpeget at være divisionsdommere.

Morten Petersen - Tuborgs rejselegat 1998Det gik ikke stille af, at Morten havde nedlagt sit job som formand. Hans mange bedrifter på og udenfor banen var kendt af alle og også Tuborg havde fået øjnene op for dette. Det udløste Tuborgs rejselegat til Morten. Han fik det overrakt i Idrættens Hus.

Drenge, HJ og HY blev KM, HJ vandt Østturneringen. Til DM fik HY sølv, HJ og drengene bronze.

Vi var tidligere kommet ind i et samarbejde med GOG, Kolding, Ikast og Roar om et årligt 5–klubstævne, hvor de fem klubbers hold på alle niveauer og alle aldre skulle dyste mod hinanden. I 1998 var det vores tur til at arrangere. Alt forløb på bedste vis.

Vi havde længe været utilfredse med Bavnehøj hallens cafeteria, der stort set aldrig var åbent. Den 13. februar overtog Ajax derfor cafeteriet som forpagter og Helge blev bestyrer. Det gav os flere fordele: Vi kunne sørge for, at der altid var åbent, vi kunne bruge cafeteriet som vort andet klubhus og vi kunne tjene penge på det.

Det krævede også meget arbejde, men heldigvis meldte en del frivillige sig til at deltage i dette arbejde.

For første gang holdt Ajax håndboldskole for de 8–14 årige 5 dage i juli. Formålet var at få børn i lokalområdet gjort aktive i sommerferien.

Ungdomsstævne Unneruplejren 1998

1999

I turneringen gik det rigtigt skidt, vi måtte rykke ud af håndboldligaen både med damerne og herrerne. I en efterrationalisering fra nogle lederes side, kunne det konstateres at man i Ajax nok havde gabt over for meget. At have to hold i ligaen krævede en langt bedre økonomi end man havde. Desuden kørte mange ledere træt af det store arbejde der skulle lægges for dagen. Ajax’ store ungdomsafdeling krævede også en lang række ledere, så en stor udskiftning havde fundet sted og en så stor udskiftning var ikke godt.

Vore to 2. div. hold klarede sig imidlertid godt og forblev i deres divisioner.

Et trænerskifte blev det også til, idet Niels Møller fratrådte for herrernes vedkommende. Han blev erstattet af Jan Barslev, der i de to foregående år havde trænet Ajax’s HY.

For at få økonomien til at hænge bedre sammen, satsede man på de unge fra egen avl. Men der kom også et par nye talenter udefra, bl.a. Anders Oechsler og Rune Ohm. Rune Ohm var på Ynglinge-landsholdet der vandt bronze ved EM i Portugal.

På GF, hvor der kun var mødt 12 personer op, skulle man vælge ny formand da Janne Rothberg ikke ønskede at fortsætte. Der blev lagt et stort pres på Helge Bruus der gik af som ungdomsformand. Det endte med at bestyrelsen foretog en ”time out”. Herefter fandt man frem til en bestyrelses sammensætning: Janne Rothberg formand, (kun for et år), Helge Bruus næstformand, Henrik Brandt Andersen genvalgtes som kasserer. Som formand for herreafdelingen nyvalgtes Egon Jakobsen, Helle Vorborg dameformand, genvalg til Henrik Fugmann eliteudvalgsformand, ny ungdomsformand blev Tommy Kristoffersen, klubhusformand Jannie Reckeweg og forretningsfører Lone Frydensberg.

På KHFs GF blev KHFs guldnål tildelt Alf Grønmann for sit store og livslange arbejde for KHF. Sølvnål fik Bent Hansen for sit store virke i Ajax ungdomsafdeling, i bestyrelsen og A-gruppe udvalget. Tillige har han varetaget jobbet som medlem af KHFs herre udvalg. Helge Bruus modtog KHFs lederpokal efter 27 år som Ajax ungdomsformand, ungdomstræner, bestyrer af cafeteria m.m.

Dette år havde man besøg af det Canadiske landshold, der indbød til genvisit, men dette måtte vi melde fra til. Canadierne boede i en skurvogn ved klubhuset da annekset var brandskadet. Vi arrangerede fire kampe for dem deriblandt os selv. En tur på Rådhuset blev det også til hvor Jens Kramer Mikkelsen var vært.

DM for piger, der blev afholdt på Lolland, blev for første gang dømt af kvindelige dommere og Ajax deltog med Susanne Møller Andersen og Line Cramer.

Steen Meisner rundede de 50 år. Steen begyndte med at være sponsor, men har siden gjort et stort og flot arbejde i flere lederstillinger.

Vi mistede Benny Madsen, der kun blev 70 år. Som håndbold spiller nåede han også Ajax’s førstehold, men mest anerkendt var han i kegleklubben, hvor det blev til ni kongetitler.

HY blev igen KM og fik sølv ved DM. På holdet var bl.a. Emil Jakobsen, Daniel Svensson, Christian Back og træner Jan Barslev. Vi havde i øvrigt i alt fem spillere på Y-landsholdet det år og fire spillere var med til Plan-træning (potentielle landsholdspillere).

Helge gik af som ungdomsformand efter 28 år på den plads og overlod den til Tommy Kristoffersen, som var kommet til klubben nogle år tidligere. Helge modtog senere KHFs lederpokal. HY og puslingedrenge var begge i pokalfinalen og begge tabte.

2000

Begge vore divisionshold opnåede så gode placeringer i 1. div.( herrerne blev nr. 3 og damerne nr.2 ), at man skulle ud i oprykningskampe. Men desværre missede begge hold denne chance for oprykning til håndboldligaen.

Der var mange artikler i medlemsbladet, om de meget ringe forhold vi havde i Bavnehøj/København når det gjaldt elitehåndbold på topplan med anskaffelse af sponsorer, pressetjeneste, faciliteter til disse etc. Eliteudvalgsformand Henrik Fugmann slog fast, at det var ikke længere nok at tro, at hvis man havde en rigtig god ungdomsafdeling at det så automatisk gav spillere til 1. holdet der kunne klare sig med de bedste. Bestyrelsen var begyndt at tænke i helt andre baner. Derfor blev der drøftet tre mulige scenarier: ”1: Et tilbageskridt til ikke længere at satse på eliten, 2: En fusion med FIF, 3: En fusion med Farum”.
Og så mandag d. 28. feb. kom så offentliggørelsen, at Ajax København indgik et samarbejde med Farum Håndboldklub. Et samarbejde der omfattede 1. og 2. hold for både damer og herrer. Hjemmebane blev den nye Farum hal. Der blev dannet et aktieselskab under navnet Ajax/Farum Håndbold A/S, som skulle varetage de økonomiske forpligtelser i holdfællesskabet. Aktieselskabet var ejet af de to moderklubber, som uændret kunne fortsætte deres arbejde inden for ungdoms- og breddehåndbold med base i henholdsvis Farum og København.

Sponsoraftale med Skanska - 1 herrer og 1 damer -  2000

Farumhallen var en drøm af en hal. Der var tre træningsbaner, der kunne omdannes til 1 opvisningsbane med plads til ca. 3000 tilskuer. Der var sponsorlounge med navn efter Morten Petersen, et smart moderne cafeteria. Der var simpelthen alt hvad hjertet kunne begære.

Årets generalforsamling havde i sagens natur samlet flere medlemmer end normalt. Der var udsendt en meget fyldestgørende beretning forud for GF. I tilknytning hertil supplerede formand Janne Rothberg med de nyeste facts. En paragraf ændring blev vedtaget om at Ajax København skulle supplere Ajax/Farum med tre bestyrelsesposter. Bestyrelsen høstede megen ros for sin beretning.

Der var valg til bestyrelsen og det blev: Janne Rothberg der overdrog formandsposten til Klaus Hansen. Helge Bruus og Henrik Brandt var ikke på valg. Ny formand for herrerne blev Lasse Rydberg. Helle Vorborg blev genvalgt for damerne. Nyt bestyrelses medlem blev Mette Willadsen. Bestyrelsen skulle senere finde endnu et bestyrelsesmedlem. Jannie Rekeweg og Lone Frydensberg blev genvalgt for klubhuset.

På en stiftende GF for Ajax/Farum blev selskabets første bestyrelse valg: Claus Fick og Gitte Melchiorsen fra Farum Håndbold Forening, Carsten Petersen fra Farum Boldklub, Henrik Fugmann, Jørgen Frandsen og Susanne Møller Andersen fra Ajax København. På det første bestyrelsesmøde blev advokat Chr. Kruse Madsen valgt som selskabets første formand og Henrik Fugmann som næstformand. Morten Petersen blev udpeget som selskabets adm. direktør.

Ajax/Farum tegnede derefter en treårig hovedsponsorkontrakt med SKANSKA DANMARK.

Den 15. oktober blev hallen indviet ved to kampe. De to 1. div. Ajax-hold mod den nye sammenslutning af Tarup/Stjernen. I pausen havde man fået sølvholdet fra 1967 til at stille op mod et hold der bl.a. havde borgmesteren Peter Brixtofte på. Fra sølvholdet havde man fået samlet næsten hele holdet med Jørgen Vods-gaard, Erik Holst, Kaj Jørgensen, Gunnar Jürgens, Arne Andersen, Søren Jensen, Bent Jørgensen, Verner Gaard, Ivan Christiansen og Morten Petersen. Kampen blev 6–6.

Hos damerne havde vi en rutineret spillertrup, der havde gjort det virkeligt godt, de forblev i 1. div.. Til den kommende sæson ønskede man lidt forstærkninger med liga erfaring. Ny cheftræner blev Jan Bromer og hjælpetræner Thomas Pedersen.

Herrerne havde en meget ung og talentfuld trup, der i sæsonens løb havde tabt nogle dumme point. Derfor skulle man også her have et par nye dygtige spillere der kunne sikre os en plads i håndboldligaen. Træner Jan Barslev fortsatte, men med ny hjælpetræner, Christian Leth-Nissen og i de nye rammer, var man sikker på at det ville trække nye talenter til.

Der blev lagt et kæmpearbejde i at få integrationen kørt ind med Farum med masser af møder i Farum og i Bavnehøj. Farum havde arrangeret en række foredrag, herunder hvor Morten Petersen talte om tiden før professionalisme og Henrik Fugmann om den daværende nutid om at benytte damelandsholdets succes.

Ajax dame griber bolden - new lookSom man kunne forstå, var der mange synspunkter i Ajax i forbindelse med at flytte eliten til Farum. Det medførte artikler fra Morten, der som formand ønskede at få Ajax til at fremstå som en klub med bredde, elite og ungdom. Alle på et højt niveau og at man fik mulighederne i Farum, hvor der var de helt ideelle forhold af faciliteter og sponsorer. Og Morten slog fast at det var Ajax’ bestyrelse, der ønskede dette samarbejde med Farum.

Annekset til klubhuset var blevet renoveret efter en brand, så der igen var sengepladser at leje ud.

Da Farum Hallen først var klar d. 15 oktober, startede holdene ud med udekampe Den første herrekamp blev vundet over HIK og resten af 1. halvdel forløb fint og vi lå nr. 1 da vi skulle tage hul på 2. halvdel.

Bent ”Stump” Jakobsen gik bort d. 7 nov. Han blev 80 år. Stump var med fra starten på Ajax’ første junior hold. Han fortsatte på 1. holdet i mange år og opnåede 38 landskampe. Han var også i en årrække i bestyrelsen og trænede 1. holdet og trådte altid hjælpende til når vi manglede en skarp mand på bænken. Han stod således i spidsen for det landshold der opnåede sølvmedaljer i 1967 i Sverige. Han sluttede i kegleafdelingen med at sidde i bestyrelsen.

Ungdomsformand Tommy Kristoffersen redegjorde for de mange projekter man havde sat i gang med klubhuset, idrætsmiljø for børn, bredde og elite for børn. Derved kom der samarbejde i gang mellem skolerne og Ajax. Der blev sat gang i det sociale arbejde med klubaften m.m.. Noget nyt var også sportslørdag i Bavnehøj-Hallen for børn mellem 1 og 10 år. Der kom mere end 100 forældre med 60 til 70 børn hver gang, det var en stor succes og ligesom vort stævne er det stadig meget populært.

For 3. gang fik HY sølv ved DM. Lilleputpiger blev KM. I pokalfinalen var både HY og lilleputpiger. Begge tabte.

For første gang arrangerede vi vort eget ungdomsstævne for lilleputter, puslinge, piger og drenge med Finn ved roret. Det hed Exit-cup og blev en stor succes. Mange frivillige hjalp til og vi tjente også en del penge på det.

2001

Der blev lagt mange kræfter i Ajax København, især på ungdomssiden for måske at kompensere for at 1. holdskampene nu blev spillet i Farum. Man fik fremstillet en aktivitetskalender, så alle havde mulighed for at planlægge sin tid (hvornår der skulle afsættes tid til Ajax).

Man fik gang i samarbejdet med skolerne ved bl.a. at være gæste instruktører. Vise hvordan bold og leg gik op i en enhed. Vise hvordan en gymnastiksal kunne bruges når, man ikke var i besiddelse af en sportshal etc.

Børnene væltede ind i Bavnehøjhallen ved Sportslørdagen. Der var ca. 60 børn hver gang. AUV var begyndt at sygne lidt hen men kasserer Lars Westergård opfordrede i gode vendinger til, at der skulle tages fat igen. Man fik derved fire nye ind i bestyrelsen og ingen forlod den.

For at synliggøre ovebygningen i Farum for ungdomspillerne i Ajax København, arrangerede man, at 1. holdsspillerne Joachim Boldsen og Janne Kolling. trænede ungdomsspillerene. Det var noget de kunne lide.

Der var ny medlemsrekord med en fremgang på hele 65 %. Det var en fantastisk indsats der blev gjort. Det var også året hvor man gennemførte etableringen af Youth Hostel ved klubhus og anneks.

Boldklubben Frem, Fremad Valby og Ajax København afleverede d. 30. august en ansøgning til Undervisningsministeriet om etablering af en idrætsefterskole med placering i Valby Idrætspark med klassetrin for 9. og 10 skoleår.

Ajax-Farum blev danske U-mestre. Der blev afholdt et finale stævne på Fyn af U-21 hold og da vort 1. hold for det meste bestod af unge spillere under 21 år, behøvede vi blot at knytte et par ynglingespillere til holdet. Holdet gik glat igennem hele turneringen med lutre sejre.

Ajax-Farum klarede sig også godt igennem hele turneringen og herrerne blev nr. 1 i 1. div. Øst og var klar til oprykning efter første sæson i den nye overbygning. Men man var klar over, at der skulle lidt forstærkning til for at klare sig i ligaen. Først fik man en kontrakt med landsholdets anfører Joachim Boldsen og derefter med Jan E. Jørgensen, der lige havde afsluttet ni år i Flensburg Handewitt. Direktør Morten Petersen gav udtryk for en god portion optimisme op til den nye sæson.

I den nye turnering lagde man fint ud ved at opnå 12 point efter 11 kampe. Damerne med den nye træner fra Lund, Birthe Hansson, kunne desværre kun opnå en 6. plads. Planen for den nye sæson var at blive blandt de tre første, og dermed med i kampen om oprykning til ligaen. Talentmassen skulle bære grundlaget og et par profiler skulle findes. I den nye turnering lagde vi meget fint ud med at vinde de første tre kampe. Det blev til en 2. plads efter første halvdel af turneringen.

D. 16. december døde Alf Grønmann Larsen, Alf startede sin håndboldkarriere i H37. Her var han formand i mange år, men efter fusion med Vester Borgerdyd og KH meldte han sig til disposition hos Ajax. Her blev han bestyrelses-medlem, og som pensionist oprettede han et Ajax kontor. I to perioder var han i KHFs bestyrelse.

Puslingepiger blev KM. Afslutningsfesten var lagt i Bavnehøj hallen med alle afdelinger og forældre og pårørende, omkring 400 personer. Det blev meget vellykket, og en ny tradition blev hermed påbegyndt.

Ikke færre end fire hold nåede pokalfinalerne: Lilleputpiger, lilleputdrenge, drenge og HJ. Kun drengene vandt.

Fire hold var i Wittingen i sommerferien, HJ var til Youth-cup i Luxemborg. Der blev igen arrangeret Elite-cup for de store og Exit-cup for de små.

Tommy blev fuldtidsansat som udviklingskonsulent.

2002

I februar blev det nødvendigt for Ajax-Farum at rundsende en pressemeddelelse, vedrørende SKANSKA, Farum Kommune og Ajax-Farum. Der havde været megen presse på forholdene i Farum Kommune og sporten, herunder at SKANSKA skulle have betalt et større beløb tilbage til kommunen. I pressemeddelelsen fastslog Ajax-Farum at de havde en sponsorkontrakt med SKANSKA og at begge parter ville leve op til den indgåede aftale.

Det blev et kort ophold for Joachim Boldsen. Han fik et kanon tilbud fra Flensburg Handewitt han ikke kunne modstå og afbrød samarbejdet med Ajax-Farum. Cheftræner Oliver Jensen, der havde taget over efter Jan Barslev i efteråret, var ret ked af dette men mente at man nok skulle klare sig uden.

På et ekstraordinært GF i Ajax/Farum A/S blev bestyrelsen ændret. For Ajax København indvalgtes Henrik Fugmann og Per Rintza, Jørgen Frandsen udtrådte. På et senere bestyrelsesmøde overtog Per Rintza formandsposten fra Chr. Kruse Madsen. Den ledige bestyrelses post gik så til Klaus Hansen Ajax København. Også den adm. direktør blev skiftet ud Ole Christensen fik jobbet efter Morten Petersen. Ole havde været formand for Ajax-Farums erhvervsklub lige fra begyndelsen.

Ajax mand løber hovedet mod grå mand - new look

Fra et ekstra bestyrelsesmøde i november om værdigrundlag, målsætninger og handlingsplaner kom der en Lalandia weekend for trænere og ledere ud af dette. Det blev til en knaldhamrende god træner/leder tur for både senior og ungdomsafdelingens mandskaber for Ajax København. Ud over det faglige indhold var det også en god tur socialt.

Man satte også en ny arbejdsstruktur op, hvor man adskilte de sportslige og økonomiske opgaver bl.a. for at få fuld udbytte af den ansatte konsulent Tommy Kristoffersen. Tommy/Ajax København fik kontor i Bavnehøj hallen. Formand Klaus Hansen berettede om problemstillingen om etablering af idrætsefterskole. En sådan skole må ikke etableres på lejet jord (Københavns Kommune) men skal være ejet.

Københavns Kommune var positive om et lejemål over 30 år. Så nu skulle man videre til undervisningsministeriet (der havde lige været valg).

Youth Hostel i klubhuset fortsatte denne sommer. Det krævede også en hel del arbejdskraft. Nogle var værtspar, nogle gjorde rent andre delte information ud på hovedbanegården, når de store indrejse tog kom. Det gav klubhuset en god økonomi.

Vi måtte notere os et smerteligt dødsfald da vi mistede Valter Hageman, han blev 69 år. Valter kom til Ajax fra Viben som træner for 1. holdet i 69. Han blev senere oldboys spiller. Efter trænergerningen deltog han i A-gruppeudvalg, og har bygget klubhus. Han var en utrættelig mand for Ajax i mange år. Han modtog Ajax pokalen i 1978.

Christina Fogtmann modtog Ajax pokalen. Det var et meget populært valg konstaterede bestyrelsen, da taget var ved at lette da, pokalen blev overrakt.

Tre klubber i København, Ajax Kbh., Falcon Basket og fodboldklubben Vanløse Idræts Forening fik med støtte fra Kulturministeriet stillet en konsulent, Lone Møller, til rådighed for at værdiudvikle klubberne. I Ajax København valgte man at fokuserer på seniorafdelingen.

Bent Hansen rundede de 50 år d. 30. okt., Bent har været en utættelig træner med mange arbejdsopgaver i Ajax. Vort største sportslige navn gennem tiderne Sven Aage Madsen (Mads) kunne fejre diamantbryllup med Inger d. 26. sept. Klubbens 2. formand Bent Carstensen (Carsten) fejrede ligeledes diamantbryllup d. 15. nov. Med sin Elly.

Ajax Farum opfyldte sine mål for sæsonen. Herrerne endte på en 10. plads med 23 point samme antal som nr. 8. Rune Ohm fik debut på landsholdet med Polen, Daniel Svensson deltog på ungdomslandsholdet.

Damerne besejrede Åbenrå i den sidste kamp i grundspillet med hele 10 mål og det var på udebane. Det resulterede i en 2. plads og dermed kvalifikation til kval. turneringen. Først vandt damerne over Aalborg HS både ude og hjemme 35–13 og 29–25. Derefter skulle der kæmpes mod ligaens nr. 9 FIF. Det blev en for stor overmagt trods nogle meget flotte kampe.

Camilla Thomsen fik debut på landsholdet mod Sverige.

Nu kårede man også årets spillere. Det blev Daniel Svensson og Camilla Thomsen.

I Farum spillede damerne en kamp mod det kinesiske landshold. Det blev en sejr til kineserne på 27–20.

2. herrerne fik en invitation til at besøge Canada. I løbet af 10 dage fik man spillet mange kampe mod bl.a. Canadas Ulandshold. Holdet vandt turneringen. De nåede at besøge Time Square i N.Y. det var en fantastisk oplevelse for alle deltagerne.

Lilleputdrenge vandt KM.

Vi fortsatte med stævne for de små, men stoppede stævnet for de store.

For sidste gang var vi i Unneruplejren.

Tre hold var i pokalfinalen: Lilleputpiger vandt og puslingepiger og HJ tabte.

2003

Efter den turbulente tid i Farum Kommune, kunne Ajax-Farum ikke skaffe de økonomiske midler der skulle til for at køre fire professionelle hold. Derfor valgte de Ajax ledere, der havde ansvaret i konstellationen i Farum at trække sig ud af samarbejdet og flytte eliteholdene tilbage til København. Denne beslutning blev taget d. 15. jan.

Klaus Hansen skrev i Ajax-bladet, at det under ingen omstændigheder måtte gå ud over de aktiviteter og målsætninger man havde stillet sig for øje i Ajax København.

Herrerne havde en blandet sæson. De blev nr. 10 og opnåede 19 point, og reddede livet i ligaen ved at slå Fredericia i sidste kamp med 28–25. For at vende alle til, at Ajax var tilbage i København fra næste sæson, blev den sidste kamp spillet Bavnehøj hallen. Da der var 3 sek. tilbage af kampen bragede det gamle nummer: ”The boys are bach in town” ud af højttalerne.

Træner Oliver Jensen trak sig som træner da Ajax København ikke kunne få budgetterne på plads, så man kunne sikre sig Olivers underskrift igen.. Til de sidste kampe var det Søren Bach, der stod for holdet, i de sidste afgørende kampe med assistence fra Leif Mikkelsen.

Damerne blev nr. 6 i 1. div. Øst med 16 point.

Ungdomstrænerne 2003Københavns Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen sendte et brev hvori han ønskede Ajax velkommen tilbage i København og med navnet Ajax København og lovede klubben gode forhold både til sit ungdoms-, bredde- samt elitearbejde.

Og Ajax København fik en ny hovedsponsor ved Energi E2

Ajax-pokalen gik dette år til Annette Grønmann Larsen for sit utrættelige arbejde for klubben.

For damernes vedkomne var man ikke så ked af at skulle tilbage til Bavnehøj, da man næsten havde spillet alle hjemmekampe for meget få tilskuere i en meget stor hal. 1. damer opnåede en 6. plads i 1. div. øst. Træner Birthe Hansson stoppede som træner og vendte tilbage til Sverige. Grundet økonomien blev der kun råd til et damehold, resten måtte spille som amatører.

Til den nye sæson fik man ansat Kim Keller som træner for herrerne. Han kom lige direkte som spiller i Bilbao.

Herreholdet lagde flot fra start og indtog 1. pladsen i 1. div. efter fire kampe at have fået fem point.

Damerne lagde ud med et nederlag til Sønderjyske 32–20

For at skaffe så mange penge som muligt tilbød Ajax at man for 5.000 kr. kunne blive sponsor. For dette beløb kunne man få to fribilletter til alle hjemmekampe samt promotion materiale til sin forretning etc.

En anden aktivitet var Ajax Touren, der blev afholdt på festpladsen ved Fisketorvet. Her stillede kendte københavnere op samt Ajax spillere. Så skulle sponsorer tilbyde 50 kr. for hver kørt km. Det foregik på cykelruller. Men max. beløbet var 2000 kr.

Projektet Idrætsefterskolen i Valby Idrætspark blev godkendt. Klubberne bag projektet var foruden Ajax, Fremad Valby og BK Frem. Skolen kunne rumme ca. 120 elever, der kunne tage 9. og 10. klasse.

Et andet samarbejde der så dagens lys var en sportsklasse på Teknisk Gymnasium Ishøj. Her kunne eleverne tage en studentereksamen samtidig med, at man kunne træne i fodbold hos Brøndby IF og håndbold i Ajax København.

Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen inviterede Ajax København til pandekager, grundet at Ajax havde vendt næsen hjem til København

Lilleputpiger vandt KM.

Puslingepiger vandt SHFs pokalturnering med bl.a. Laura Vorborg og Simone Toftdahl på holdet.

I pokalfinalerne vandt pigerne og HJ, mens puslingedrenge og DY tabte. DY og HY havde en god tur til Tyrkiet i sommerferien.

Ungdomsafdelingen fest Bavnehøj Hallen 2003

2004

KIES 2004I DIF bladet var der en artikel om ”Håndboldklub i offensiven”. Det var udviklingskonsulent Tommy Kristoffersen der udtalte sig . Han gav udtryk for, at man ikke kunne vedblive med bare at tænke håndbold, men at man skulle tænke motion og familieidræt for at skaffe et så stort grundlag som muligt for klubben. Det ville give bedre økonomisk mulighed for prof. administration og flere indtægter i cafeteriet. Ulemperne var at det nok blev sværere at skaffe frivillige hjælpere til de mange gøremål. Konkurrencen var blevet hård for at skaffe talenter til håndbolden, som stadig skulle være kerneproduktet.

Herreholdet sluttede på en skuffende 13. plads og måtte en tur ned i 1. div..

Damerne klarede sig bedre i 1. div. Øst ved at blive nr. 4.

Vi blev 70 år d. 2. maj 2004 og som man altid har gjort i Ajax, så markerede vi også denne dag på festlig vis ved at afholde en reception i klubhuset på selve dagen. Bestyrelsen havde sat et program sammen, der bestod i, at der foruden brunch også var orientering om nutid og fremtid ved Mogens Vad, Ajax Elite A/S – Klaus Hansen, Ajax København og Ole Christensen, Ajax Erhverv.

Det var selvklart at der var et hav af medlemmer der mødte op men pressen var også indkaldt. Man benyttede lejligheden til at resumerer de seneste 10 år i Ajax historie op og kommenterede fusionen med KI og man gennemgik de mange projekter Ajax stod for:

• Børn, Trivsel & Helhed.
• Idrætsvuggestue.
• Idrætsefterskole.
• Samarbejde med Ishøj Gymnasium.
• Cafeteriadrift.
• Børnehåndbold for 1–5 årige.
• Motionshåndbold for forældre.

Man benyttede samtidig lejligheden til at fejre sin eneste tilbageværende stifter Egon Rasmussen, der rundede de 90 år nogle måneder senere. (Egon blev igenfejret d. 9. august) Vejret var med os den dag. Alle talerne kunne holdes udenfor i den dejlige natur vort klubhus er omgivet af.

Ajax-pokalen blev givet til Solveig Pedersen for hendes store arbejde med Ungdommen og Damerne.

1 damer holdet 2004

HJ vandt Østturneringen og blev nr. 4 ved DM. Puslingedrenge blev KM. Puslingepiger vandt KM og blev nr. 2 ved uofficiel DM med Anika Klein, Laura Vorborg og Simone Toftdahl på holdet.

I pokalfinalerne var puslingepiger, som vandt og DY, som tabte.

Danmarks første Idræts vuggestue

Ved Torben Krogh Johansen,
Bestyrelsesmedlem i Ajax.

Mini-AjaxDanmarks første Idræts vuggestue er beliggende på Ajax grunden ved siden af Ajax København håndbolds klubhus.

Københavns Kommune henvendte sig til Ajax i 2003 for at høre om man høre om man stadigvæk var interesseret i at lave en institution på klubhusets grund. Det var vi selvfølgelig. Derfor startede et større planlægningsarbejde med Tommy Kristoffersen og Torben Krogh Johansen som Ajax’ repræsentanter.

I de første måneder af byggefasen kom bygningerne i moduler på store blokvogne og blev placeret på fundamentet, der var bygget på Ajax grunden, med stor hensynstagen til de fredede bøgetræer på grunden.

Ved Dorte Thomsen Larsen,
leder af Mini-Ajax

Ved Idrætsinstitution forstod jeg et miljø, hvor der er plads til bevægelse. Jeg så ikke for mig en institution med elitehold og hård træning hvor konkurrencemomentet var en del af konceptet.

Jeg ønskede at opbygge en institution hvor der var en tydelig rød tråd, som gennemsyrede og virkede som pejlepind for udviklingen af institutionen og som også virkede som styringsredskab for de nyansatte medarbejdere.

I starten hed vi Ajax’ børneinstitution, som var et hurtigt kaldenavn. Vi skulle finde et navn som passede til institutionen. Jeg bad alle jeg kendte om at komme med gode idéer. Navnet blev Mini-Ajax – børn i bevægelse.

Børn i Bevægelse

Medarbejderne blev ansat 1. maj 2004 og de første 14 dage blev de undervist i Ajax’ lokaler ved Bavnehøj hallen, hvor vi fik lavet en del af det faglige fundament til at kunne åbne en institution.

Huset var på grunden midt i maj, og vi åbnede 1. juni 2004.

Siden vi åbnede Mini-Ajax har vi haft adgang til Bavnehøj hallen to gange en time om ugen i formiddagstimerne, hvor to grupper af hver 10 børn ugentlig har været i Bavnehøj hallen og træne deres motorik. Børnene har været på halhold enten efterår eller forår i et samlet forløb over 4 måned, til stor glæde for børn, forældre og medarbejdere.

Mini-træning 2004

Gennem det sidste år har alle medarbejdere været igennem et uddannelsesforløb udviklet af DIF og Peter Sabroe Seminariet, og hermed fået indført teoretisk og praktisk forståelse af pædagogisk idræt. Vi er herved i november 2008 blevet certificeret som Idrætsvuggestue, med et fint certifikat.

Vores viden og erfaring bringer vi gerne videre og vi har fra start haft månedlige besøgsdage for interesserede samarbejdspartnere. Vi har ofte gæster fra Norge, Sverige, Island, Jylland og Fyn som er nysgerrige efter at se, hvordan vi gør og høre om konceptet.

Mini-træning 2004 dreng 2 Mini-træning 2004 dreng Mini-træning 2004 kolbøtte Mini-træning 2004 pige

Københavns Idrætsefterskole – KIES

Ved forstander Jan Barslev

En ide fødes.
I efteråret 2001 blev ideen til Københavns Idrætsefterskole født. Repræsentanter fra Ajax, Boldklubben Fremad Valby og Boldklubben Frem var samlet for at udveksle ideer til udviklingen af Valby Idrætspark. Hurtigt blev de enige om, at en idrætsefterskole ville være perfekt som løftestang for udviklingen i den ”gamle idrætspark”. Ajax var rigt repræsenteret i udviklingsarbejdet. Klaus Hansen, Kurt Børgesen og Jan Barslev arbejdede i fællesskab med Steen B. Hansen fra Fremad Valby og Jim Voss fra Frem på at realiserer planerne.

Borgerrepræsentationen så velvilligt på planerne og både placering og finansiering så ud til at gå op i en højere enhed. I sommeren 2003 var projektet dog tæt på at kuldsejle, da undervisningsminister Ulla Tørnes, foreslog at man fjernede 10. Klasse. Herved blev der sået tvivl om skolens bæredygtighed, og det var ikke muligt at få finansieret byggeriet.

Ajax’ klubhus kom til at stå centralt i genrejsningen af skoleprojektet. Det var nemlig her bestyrelsen i august 2003 mødtes til morgenmøder under Klaus Hansens Youth Hostel vagter for at aftale hvad der kunne gøres. Det blev aftalt at sadle om med ny arkitekt og nyt budget på byggeriet. I løbet af ganske få dage var en ny skole på tegnebrættet.

Forhandlinger med entreprenøren, byggesagsbehandling og en hurtigt sagsbehandling fra kommunen resulterede i en BR beslutning i efteråret 2003.

Københavns Idrætsefterskole slog dørene op for eleverne søndag d. 8. august 2004. 72 elever startede på den turbulente 1. årgang, med hjælp fra Fremad Valby og Bevægelseshuset lykkedes det at få dagligdagen til at fungere, trods problemer med færdiggørelse af bl.a. køkkenet.

KIES boliger 2004 KIES passagen 2004

På det første elevhold var mange Ajax spillere, både nogen som altid havde spillet i klubben og tilflyttere. Mick Schubert og Chris Rasmussen spillede på det HJ hold, som kvalificerede sig til DM, og DJ holdet havde en lang række af Ajax spillere.

Ajax har brug for en efterskole.
Igennem de sidste 10-15 år har håndboldklubberne i det østlige Danmark manglet et tilbud hvor spillerne kan kombinere skole og håndbold. Derfor er spillerne i en jævn strøm flyttet vestpå. Der var brug for et tilbud som kunne konkurrerer med ikke mindst Oure Idrætsefterskole og Viborg Sports College.

Strategien for Ajax København er tydelig, vi har et skoletilbud for spillere, som ønsker at blive i klubben, samtidig har vi mulighed for at tilbyde spillere fra provinsen elitehåndbold i København kombineret med et efterskoleophold.

Dette er i høj grad lykkedes og både HJ og DJ har igennem de sidste fire år haft et meget synligt samarbejde med skolen. For Københavns Idrætsefterskole er elitetilbuddet fra Ajax København en vigtig del af skoleproduktet og når samarbejdet med trænerne og klubben fungerer, så fungerer hverdagen også for de mange håndboldelever som spiller i klubben.

Nutid og fremtid.
I 2008 kunne vi udvide skolen med 40 elevpladser til i alt 112, heraf er ca. halvdelen fodboldspillere og den anden halvdel håndboldspillere. Udvidelsen blev en realitet efter en lang proces med politisk behandling. Men d. 10. August kunne eleverne starte i nye lokaler og d. 22. oktober 2008 indviede Ritt Bjerregaard officielt ”Det ny KIES”, en moderne Idrætsefterskole – med optimale muligheder for sportsudøvere der ønsker at udvikle sit talent til en idrætskarriere.

KIES har allerede udviklet et fantastisk samarbejde med klubberne i Valby Idrætspark. Eleverne bruger Fremad Valbys Bevægelseshus til fysisk træning, og KIES har også undervisning der. Fremad Valby og Frem bruger skolen til kurser og fysisk træning. Dette samarbejde er værdifuldt for skolen og det er KIES indtryk at de sætter pris på skolen som aktiv medspiller.

Fremtiden er fuld af udfordringer og faciliteterne, lærerne og trænerne skal følge med, og derfor vil skolen til stadighed være under udvikling – kun fremtiden vil vise hvor vi ender, men målet vil altid være at skabe de optimale forhold for håndboldspillerne.

Ajax maleri

Næste gang: AJAX København – 8. del – 2005-2014