2014 er året hvor AJAX København fylder 80 år og i den anledning vil vi her på ajax.dk gennemgå klubbens historie. Vi starter naturligvis fra begyndelsen og er heldige allerede at have de første 75 år historie klar fra både 50 og 75 års fødselsdagene.
Vi vil løbende fortælle om 10 år ad gangen. Denne gang er det perioden 1975-1984
Gik du glip af de første år 1934-1944, så kan du læse alt om dem lige her
1945-1954 kan du læse lige her
1955-1964 kan du læse lige her
og 1965-1974 kan du læse lige her
God læsning 🙂
P.s. husk du kan købe vores 80 års jubilæums hoody – Se mere her _______________________________________________________________________________________________
Jubilæumsskrift udgivet i anledning af Ajax Københavns 75 års fødselsdag den 2. maj. 2009
Redaktion: Ole Friis, Elvir Persson, Morten Petersen, Sven Bay Nielsen, Helge Bruus Jensen
Tekst og idé: Ole Friis _______________________________________________________________________________________________
1975
1. holdet fortsatte det dårlige spil i 2.halvdel af DT og blev i den afgørende nedrykningskamp på udebane mod Ballerup slået 18-16 til trods for, at Arne Simonsen og Allan Johansen var blevet hentet fra ynglingeholdet sammen med træneren Ib Frandsen kraftigt støttet af et halvt hundrede AJAX-tilskuere. For første gang i klubbens historie gled AJAX ud af Danmarksturneringen for at spille i Københavnsserien.
Oldboys vandt KM for syvende gang og fik sølvmedaljer ved DM i Odense.
Generalforsamlingen, 6. maj, behandledes fem forslag fra bestyrelsen til vedtægtsændringer: Ny spilledragt, nye terminer for kontingentopkrævning, Stemmeret til passive medlemmer, Skærpelse af krav over for kontingentrestanter og udvidelse af bestyrelsen med en A-gruppeformand forbindelse med nyt A-gruppeudvalg. Efter lange diskussioner blev forslaget om ny spilledragt nedstemt af en fraktion af ældre medlemmer, der havde fejret så mange og store triumfer i den sort/røde dragt. Forslaget om at udvide stemmeretten til også at gælde passive medlemmer faldt også efter en ganske hård debat. Til gengæld var der fuld enighed om at skærpe kravene over for kontingentrestanter.
Generalforsamlingen vedtog endvidere forslaget om at nedsætte et udvalg på tre medlemmer, der vælges af generalforsamlingen til at varetage 1. og 2. holdets sportslige interesser og praktiske rammer med ansvar over for bestyrelsen. Her var ikke tale om blot at genindføre tidligere tiders spilleudvalg, men at etablere et organ, der fritager bestyrelsen for det direkte arbejde omkring l. og 2. holdet, idet bestyrelsen tyngedes af stadig voksende administrative byrder. Samtidigt bestemtes, at A-gruppeformanden skulle indtræde i bestyrelsen, der således blev ud videt til seks medlemmer.
Det første A -gruppeudvalg fik følgende sammen sætning: Ib Frandsen (formand), Valter Hagemann og Werner Block. Valter overtog dog formandsposten midt i sæsonen. I bestyrelsen blev Sven Bay afløst af Henning Jensen som næstformand.
Ole Friis udtrådte af AJAX-Bladets redaktion i august efter at have varetaget denne post siden 1966. Lasse Rasmusson fortsatte som ene redaktør, bortset fra ungdommens ”Vaskebaljen”.
De skuffende sportslige resultater i den foregående sæson fik A-gruppe udvalget til at sætte alt ind på at rykke tilbage til 3. division så hurtigt som muligt. Et kup blev gjort ved at få John Bjørklund som træner, og han levede fuldstændigt op til de stillede forventninger. Bjørk betingede sig, at han havde frie hænder til at udtage holdet blandt klubbens spillere – uanset deres alder. Per Klaus stil lede sig til disposition, og han styrede holdet med sin store erfaring igennem turneringen i Københavnsserien til en sikker oprykning.
l. holdet sluttede året på en suveræn l. plads i Københavnsserien efter topdramaet mod SK63, hvor endnu en ”gammel” AJAX-kæmpe, Keld Herand, på et tidspunkt, hvor kampen syntes tabt, med hattrick sørgede for slut resultatet 16-14.
Der havde de senere år været langt mellem AJAX-spillere på udvalgte hold, så det var derfor glædeligt at se Per Lyngholm debutere på byholdet og Arne Simonsen debutere på såvel ynglinge- som ungdomslandsholdet.
UNGDOM 1975/76
Sæsonen startede med et stort rejseprogram om foråret. Forst deltog minipuslinge, puslinge og juniorer i stævnet hos vennerne AIK Odense. Puslingene opnåede det bedste re sultat med en finaleplads, hvor de tabte til det tyske hold ”Hohner” SV.
Puslinge og drenge vandt storstævnet i Kiel, medens ynglingeholdet tabte efter omkamp i semifinalen til Red bergslid.
På det samlede resultat vandt AJAX pokalen som bedste klub.
Drengeafdelingen var også aktiv i sommerferien, hvor de tog på træningslejr i Gøteborg og spillede træningskampe mod de stærke hold HP Wartha og Kroppskultur.
Efter otte år i ”skyggen” havde AJAX igen endelig et hold i EBs pokalfinale i KB-hallen: Minipuslingeholdet, der dog tabte 8-10 til Stadion. På holdet spillede Claus Lykke, Brian Hansen, Michael Madsen og Dan Malmstrøm.
I januar rejste et puslinge- og et drengehold til Göteborg for at deltage i gigantstævnet Bohus Cup der havde 60 deltagende hold i hver af de to aldersklasser.
Igen var vi gæster hos RIK på Skatås, hvor der blev lejlighed til at boltre sig i halvanden meter sne. Sportsligt opnåede holdene ingen succes.
Efter 10 år uden et KM blev 1976 året, hvor AJAX’ ungdomsafdeling for alvor slog igennem, ikke bare i København, men som hørende til den absolutte top i landet: Minipuslinge: Pokalfinalister, Nr. 2 i København og SØLV ved uofficielt DM i Århus. Puslinge: Nr. 5 i København og deltager ved uofficielt DM i Hvidovre. Drenge: Københavnsmestre og GULD ved uofficielt DM i Toreby. Juniorer: Københavnsmestre og SØLV ved DHFs officielle DM i Birkerød. Eneste minus ynglingene rykker ned i B-rækken.
Minipuslingene startede sæsonen som et uprøvet hold og blev en glædelig oplevelse ikke bare resultatmæssigt, men tillige også spillemæssigt. I den afgørende kamp om KM mod Stadion var holdet uheldig, og ved DM slog vi først VRI i den indledende runde, men tabte til samme VRI 4-5 i finalen, der blev spillet lige efter vores semifinale.
Det lykkedes drengeholdet at leve op til et meget skrapt ”krav” om succes. Efter et skuffede nederlag til Helsin gør IF i pokalturneringen og en svag turneringsstart spillede holdet snart op til favoritværdigheden og sluttede helt i top med at vinde både KM og DM.
Juniorholdet blev den dejligste overraskelse. De startede som et undertippet hold i lave omdrejninger. Efter sensationelle sejre over topholdene Stadion og RH blev juniorerne suveræne vindere af KM. Ved DM havde eksperterne igen undertippet holdet. Ved at vinde over Holbæk 18-15 og spille uafgjort 13-13 med AGF, hvor Mogens Eldrup udlignede på 3 m-kast efter tid, banede juniorerne sig frem til finalerunden og sølvmedaljerne.
Årets flidspræmier uddeltes til Dan Malmstrøm hos minipuslingene, til Søren Nielsen hos puslingene og til Jan Færge hos juniorerne. En enestående begivenhed indtraf, da Frank Carlsen i drengeafdelingen fik BJ-pokalen, der ellers før og siden altid er blevet uddelt til en ynglinge spiller.
1976
1. holdet lagde ud med fem suveræne sejre, men løb så ind i sit første nederlag på hele 18-24 til SK63. For at rykke op skulle vi så blot vinde den sidste kamp mod H37. Det blev en glædens dag for AJAX i det gamle Idrætshus, hvor tidligere AJAX hold havde fejret deres triumfer. Det blev selvfølgelig en nervepirrende kamp, hvor AJAX først i de sidste minutter sikrede sejren på 18-15 og dermed kom tilbage i DT. Der var blomster til vore spillere fra ungdomsspillerne og ikke et øje var tørt, ja selv Bjørk fældede en glædeståre.
Arne Simonsen spillede på ungdomslandsholdet mod Frankrig og bidrog til to sejre. Arne deltog også sammen med Jørgen Hertzsprung i to ungdomslandskampe mod Vesttyskland.
Vor tidligere 1. holds spiller Ole Christensen blev udnævnt til IHF- dommer
På årets generalforsamling skete epokegørende ting. Byggefonden blev opløst efter at have eksisteret i 34 år, og midlerne overgik til klubhusprojektet. Endnu en epokegørende ting fandt sted, idet generalforsamlingen med stort flertal vedtog forslaget, der blev forkastet året før, vedrørende ændring af spilledragt. Herefter forsvandt den for det ”erfarne publikum” så kendte sorte trøje til fordel for vor hvide trøje, der på brystets venstre side havde en lodret bred sort stribe mellem to smalle røde striber brudt af navnet AJAX i sort skrift.
Ved valget til ny bestyrelse blev Allan Mollerup og Lasse Rasmusson afløst af Bent Andersen som kasserer og Benni Pedersen som sekretær.
Vor ”ægtefælleklub” Kvindelig Idrætsforening fyldte 70 år den 21. maj. KIs mangeårige formand Karen Hansen blev hædret med KHFs sølvnål, og AJAX var rigt repræsenteret, hvilket ikke var så underligt, eftersom så mange AJAX’ere har fundet deres bedre halvdel netop i KI.
Det blev samtidig året, hvor et af klubbens største ønsker – eget klub hus – gik i opfyldelse. Efter næsten to års forhandlinger kunne formand og næstformand, Morten og Henning, 20. januar 1976, hos Begravelsesvæsenets direktør, I. Møller-Sørensen, sætte deres navne på lejekontrakten for hele det 10.000 kvm store areal.
Kontrakten blev 8. april 1976 endelig godkendt i Københavns Borgerrepræsentation, som kunne glæde sig til, at der nu kom liv på arealet. Bestyrelsen indkaldte i maj til igangsætningsmøde for klubhusbyggeriet. Kommunen gik i gang med at fremføre hovedkloakledning til arealet, og klubbens medlemmer gik igang med indhegning af arealet. Sommeren igennem mødte 20-30 medlemmer op på grunden hver weekendfor at støbe kloak og fundament.
KHFs repræsentantsskabsmøde vedtog, at divisionklubbernes 2. hold kunne deltage i Københavnsserien. AJAX blev vinder af KHFs sommerturnering ved at vinde finalerunden over Rødovre og Stadion.
l. holdet fik en god start i 3. division og tabte i l. halvdel kun til vor værste konkurrent Rødovre.
Den 18. september var der rejsegilde for klubhuset med deltagelse af et stort antal medlemmer og gæster.
Stor succes i Landspokalturneringen. I Bavnehøj hallen vinder AJAX sensationelt kvartfinalen mod 1. divisions holdet Skovbakken med 21-18. AJAX havde igen hjemmebane i semifinalen mod endnu et 1. divisionshold, Århus KFUM. Kampen var meget lige, og AJAX fulgte med til 17-17, men tabte 19-24.
Arne Simonsen og Jørgen Hertzsprung spillede på ungdomslandsholdet mod Czechoslovakiet.
AJAX fik Shell Varme Center som ny sponsor ved 4. holdsspilleren Svend Larsens mellemkomst.
Kort før jul blev finansieringen af klubhusbyggeriets færdiggørelse sik ret, idet AJAX blev bevilget et lån på 100.000 kr. fra Københavns Kommunes Idrætsfond. Overborgmester Egon Weidekamp efterkom en invitation til at besøge byggepladsen og var meget imponeret over det store frivillige arbejde, som medlemmerne har lagt i projektet.
UNGDOM 1976/77
I St. Bededagene 14. -16. maj afholdt vi ungdomsstævne i Bavnehøj hallen, hvortil vi havde inviteret venskabsklubber i Danmark, Sverige, Vesttyskland, Holland og Belgien.
To puslinge- og et drengehold slog lejr i Kiel. Drengeholdet vandt turneringen, medens 1. puslingeholdet blev slået ud af de senere vindere Højby.
AJAX var igen pokalfinaledeltagere, i år med både minipuslinge og drenge. De mindste fuldbyrdede succesen ved at vinde finalen over HIF 6-2, medens drengene trods imponerende spil blev besejret af SAGA med 6-5.
Minipuslingene satte et sikkert KM over styr og blev noget skuffende kun nr. 2. De blev dog nr. 3 ved det uofficielle DM i Århus. På holdet var Henrik Fugmann, Claus Lykke, Morten Hansen, Michael Madsen og Kenn Nyborg.
Puslingene blev nr. 2 i København og vandt GULD ved uofficielt DM. På holdet spillede Jan Ørnfeldt og Stefan Kercza. Triumfen blev markeret med en specialtrykt DM-trøje til spillerne.
Drengene blev nr. 4 i A-rækken. Juniorerne tabte KM sidste sekund til rivalerne MK31 og blev nr. 2 i A-rækken- Efter kun et år i B-rækken rykkede ynglingene op i A-rækken.
Bent Hansen blev på repræsentantsskabsmødet indvalgt i KHFs ungdoms UK.
1977
Den kolde vinter lagde en dæmper på arbejdet med klubhusbyggeriet, men en lille skare trodsede sne og kulde og gik igang med arbejdet med de indvendige vægge og beklædning.
Generalforsamlingen, på AJAX’ 43 års fødselsdag, vedtog et større lov kompleks for klubhusets drift. Til klubhusets første forretningsudvalg valgtes Morten Petersen (formand), Steven Williams (regnskabsfører) og Robert Andersen.
Ved valg til bestyrelse blev Henning Jensen og Bent Andersen afløst af Werner Block som næstformand og Svend-Erik Kyvsgaard som kasserer. Jørgen Larsen afløste Werner Block i A-gruppeudvalget.
Kegleafdelingen tyvstartede ved at holde afslutningsfest i det nye klubhus. Omsider oprandt en mærkedag i klubbens historie, klubhusets indvielse den 15. juni. I strålende solskin strømmede gratulanter til Bavnehøj Allé 30. Så at sige alle med tilknytning til idræt eller de involverede kommunale myndigheder var til stede.
DIFs formand Kurt Møller roste AJAX’ initiativ, der beviste at det ikke kun var i provinsen, at der eksisterede et sammenhold, der kunne gennemføre et så omfangsrigt projekt gennem frivillig arbejdskraft. Blandt mange øvrige talere kan nævnes Helge Krarup- Hansen (USG), Svend Petersen (Frem) og direktør C.C. Holme (Carlsberg). Indledningsvis holdt Morten naturligvis en fyldestgørende tale, der sluttede med at takke for al den støtte og hjælp, der var givet fra såvel myndigheder som private samt ikke at forglemme vore egne medlemmer. Også ungdomsformanden, Helge, holdt tale, der på ungdommens vegne udtrykte en forventningsfuld glæde over at huset nu var åbnet. Bestyrelsen udbød borde til klubhuset ”til salg” og fik derved huset møbleret.
Ungdommens blad ”Vaskebaljen” gik ind efter 26 numre siden starten i 1972. Lasse Rasmusson var nu helt alene om AJAX-Bladet.
Jørgen Hertzsprung blev udtaget til U77-landsholdets kamp mod Frankrig og til ungdoms-VM i Sverige.
1. holdet storspillede og gik fra sejr til sejr. I toppen af 3. division var der hård kamp mellem Rødovre, MK31 og AJAX. Den første forhindring blev overvundet, da AJAX i Bavnehøj hallen besejrede MK31 så sikkert som 17-10. Turneringens sidste kamp var på udebane mod Rødovre, som vi lå á point med. I en total udsolgt hal spillede vore gutter en meget flot kamp og vandt 19-12.
Få dage efter den officielle indvielse af klubhuset afholdtes en kombineret sæsonafslutning og indvielsesfest for medlemmerne. Morten holdt hovedtalen, som primært var en takketale til de mange menne sker, der havde bidraget til klubhu sets tilblivelse. En særlig indsats ydet af to forældre, Laszlo Kercza og Olaf Malmstrøm, blev honoreret med et flot ølkrus. Ligeledes blev den trofaste kerne igennem hele byggeriet hædret, og det var Werner Block, Valter Hagemann og Freddy Christophersen.
Vor aldrende nabo, Ingemann blev hædret for sin filmoptagelse af byggepladsen igennem hele byggeperioden. Endelig var der tak til Bjørklund for hans indsats, der havde givet os den store sportslige triumf med oprykning til 2. division.
Helge holdt også tale, og i sin morsomme stil ønskede han at uddele tak og gaver til dem, der normalt uddeler og aldrig selv får. Det var naturligvis formanden, Morten, som blev takket og som havde den største del af æren for, at AJAX nu havde fået et hjemsted. Der var i denne forbindelse også roser til Nelly, som havde måttet lide et stort afsagn. Erik Tvernø talte på DHFs vegne og hædrede Morten med DHFs sølvnål for hans store arbejde i forbindelse med opførelse af klubhuset.
AJAX mistede et kært medlem og mangeårig 1. holdsspiller, da Ib Rasmussen (30) under en 3. holds kamp i Bavnehøj hallen fik et ilde befindende og bevidstløs måtte køres på hospital, hvor han døde.
Den mangeårige AJAX-spiller Ove Anderson blev engageret som træner for A-gruppen.
Den nye sæson begyndte med et stort internationalt stævne i Bavnehøj hallen med deltagelse af Saab, Helsingør IF, Belgien og AJAX. urneringen blev vundet af HIF over Saab.
I DT gik det dårligt for vort 1. hold, og omkring juletid blev det arrangeret sådan, at 1. holdets træning skulle varetages af Valter sammen med Ole Christensen, medens Bjørk skulle tage sig af udskiftning i kampene.
Vort traditionsrige julestævne fik sponsorstøtte fra Carlsberg med hen blik på at få alletiders arrangement op at stå. Vi havde tilsagn fra vort VM-landshold, der ville deltage, hvis der blev tale om en stærk udenlandsk modstander. Vore anstrengelser mislykkedes, men det tredie julestævne arrangeret af AJAX blev alligevel meget vellykket.
UNGDOM 1977/78
Ungdomsholdene havde stor succes i EB pokalturneringen med AJAX-hold i tre finaler, hvor puslingene og juniorerne vandt, medens ynglinge holdet tabte.
8. november blev der igen afholdt forældremøde, hvor Ingemanns film om klubhusets tilblivelse blev vist. Denne aften gav stødet til dannelse af en støtteforening.
I januar deltog puslingeholdet i Bohus Cup i Gøteborg, hvor hele den svenske elite var samlet. Holdet klarede sig godt, men måtte efter omkamp i semifinalen se sig besejret af de senere vindere HP Warta.
Puslingeholdet blev nr. 2 i A-rækken og vandt uofficielt DM. Juniorholdet vandt suverænt KM og senere lige så suverænt DHFs DM med finalesejr over Vissinge-Hadsten på 22-10.
Drengeholdet med bl.a Lars Færge og Søren Nielsen opnåede en flot fjerde plads blandt 78 deltagende hold ved de uofficielle skandinaviske mesterskaber i Tarm i påsken.
Følgende Ajax-spillere optrådte på KHFs udvalgte herreungdomshold: Jan Færge og Mogens Eldrup (ynglinge), Frank Carlsen, Michael Johansen, Morten Lykke og Kim Jacobsen (juniorer).
1978
1. holdets præstationer forbedredes, og selvom der var mange nervepirrende kampe, lykkedes det os at bevare vor plads i 2. division. I skæbnekampen på udebane mod MK31 blev Mogens Eldrup hentet op fra ynglingeholdet, og med sine seks mål var han var en væsentlig årsag til, at vi vandt 18-17.
Den 24. januar afholdtes stiftende generalforsamling i en støtteforening, der fik navnet AJAX’ Ungdomsafdelings Venner (AUV). I efteråret 1977 havde ungdomstrænerne over for nogle forældre luftet tanken om at danne en støtteforening, der kunne bistå ved forskellige arrangementer og måske også formidle økonomisk støtte til ungdomsholdene. Ved et stort forældremøde 8. november 1977 blev der dannet en arbejdsgruppe med 11 forældre samt ungdomsformanden Helge. Gennem uddeling af indbydelser og minsandten også en lille notits i den lokale avis, blev der gjort opmærksom på afholdelse af det stiftende møde. Her mødte 32 interesserede frem og blev præsenteret for et virkeligt gennemarbejdet oplæg fra arbejdsgruppen. Den stiftende generalforsamling foretog valg af fem bestyrelsesmedlemmer og to suppleanter, der på det første bestyrelsesmøde, 31. januar konstituerede sig således: Arne Lykke Christensen (formand), Egon Mortensen (næstformand), Annelise Nielsen (sekretær), John Kristensen (kasserer) og Ruth Thustrup med Lena Jensen og Tom Nielsen som suppleanter.
Jørgen Hertzsprung blev udtaget til VM-landsholdet, som skulle spille i A-VM turneringen i Danmark. Det blev årets helt store begivenhed med masser af spændende kampe og det danske landshold et hårsbredde fra en finaleplads. Efter et uafgjort resultat mod russerne kunne Danmark have spillet sig i finalen ved at slå Sverige med 6 mål. Sverige havde ”kun” æren at spille for, men den danske sejr rakte kun til en kamp om 3. pladsen, hvor Jugoslavien slog os. Vesttyskland blev verdensmester foran USSR.
Ved årets generalforsamling blev alle bestyrelsesmedlemmer genvalgt. Jørgen Larsen blev afløst af Arne Simonsen i A-gruppeudvalget, der således for første gang fik en spiller som medlem. Klubhusudvalget blev udvidet fra tre til fem medlemmer, og Flemming Hansen blev valgt som ny regnskabsfører, medens Frank Frølund og Henrik Hansen valgtes som nye medlemmer.
Lasse Rasmusson stoppede som redaktør af AJAX-Bladet efter have virket siden 1972. Som ny redaktør tiltrådte Benni Pedersen.
Afslutningsfesten i klubhuset udløste et meget populært valg ved tildeling af AJAX-pokalen til Valter Hagemann
Til den nye sæson var Vagn Olsen engageret som træner. DT i 2. divi sion, startede lovende for 1. holdet med sejre over Østfyn og Lynge, men derefter gik det ned ad bakke. Endnu en gang lykkes det at overtale Bjørklund til at tage roret, og det kan nok være, at Bjørk fik motiveret spillerne og genskabt selvtilliden på holdet.
Det blev besluttet at udvide Klubhuset med et Annex med 21 sovepladser, da vi fik tilbudt en gratis bygning fra Avedøre gæsteboliglejr, som skulle nedlægges.
Vort traditionsrige julestævne, Carlsberg Cup, blev igen en succes og havde vort herre B-landshold som vinder.
UNGDOM 1978/79
AJAX fik to hold i EB-pokalfinalerne. Her slog vort puslingehold SAGA 5-4, og vort ynglingehold slog MK31 9-7.
Puslingene havde også succes i KHFs mesterskabsturnering og vandt KM, hvorefter de sluttede af med at vinde sølv ved DM.
Drengene blev nr. 3 i A-rækken og opnåede en flot anden plads i de uofficielle skandinaviske mesterskaber i Tarm i påsken. Juniorer og ynglinge vandt Sønderborgstævnet.
Ib Frandsen blev indvalgt i KHFs herreungdoms UK.
1979
Benni Pedersen vendte hårdt savnet tilbage efter et 1/2 år i Lagos til sine forpligtelser som sekretær i bestyrelsen og redaktør af AJAX-Bladet.
Kampen for at overleve i 2. division var hård, da l. holdet kun havde samlet fem point efter første runde. Det lykkedes i anden runde at erobre 11 point, og vor skæbne skulle afgøres i den sidste kamp mod Stjernen i Frederiksberg hallen . Kravet var en sejr på mere end fem mål for at undgå kampe om nedrykning, og vi vandt med seks mål.
Vi tog afsked med Bjørklund, som havde været redningsmanden i en meget vanskelig og nervepirrende sæson. Til gengæld gjorde vi et trænerkup ved at engagere den tidligere HG-spiller Palle Iversen, som havde trænet HG i 2 år og Stadion i 3 år forinden.
Generalforsamlingen valgte Arne Simonsen som ny A-gruppeformand, medens den hidtidige formand Valter Hagemann fortsatte i udvalget som menigt medlem.
I klubhusudvalget indtrådte Werner Block som formand, og som ny regnskabsfører valgtes John Kristensen, som først havde lært AJAX at kende som forældre og siden blev aktiv som medstifter og bestyrelsesmedlem i AUV.
Ved afslutningsfesten i maj måned blev Svend-Erik Kyvsgaard tildelt AJAX-pokalen for sin store indsats som spiller og ikke mindst kasserer på tredie år.
Efter to år uden sponsor lykkedes det ved John Kristensens mellemkomst at træffe aftale om sponsorstøtte til vort l. hold med det lokalt beliggende skrotfirma Børge Kristensen &. Søn, som ønskede at gå aktivt ind i sportsverdenen.
I oktober afholdtes ungdoms VM i Danmark, og Ajax påtog sig et arrangement. Resultaterne af ”vore” kampe blev Frankrig–Japan 24–19 og Portugal–Holland 17–23. Forud var gået lang tids planlægning, det blev et perfekt arrangement, som Ajax høstede mangen ros for. En efterfølgende banket for de fire hold blev holdt i klubhuset.
AJAX’ nye træner, Palle Iversen fik sat skik på 1. holdet efter to sæsoner med skiftende trænere og konstant nedrykningstrussel. DT startede godt, og efter 1. halvdel havde AJAX med 10 point kontakt med toppen.
Ved en sammenkomst efter en kegle aften i november blev Svend Aage Madsen hædret med DlFs Ærestegn DlFs kontorchef Leif Nielsen I fore stod overrækkelsen og omtalte den betydning, som Mads havde haft for dansk håndbold.
Jan Færge spillede på KHFs ungseniorhold.
AJAX’ traditionsrige julestævne bød endnu en gang på et utraditionelt indslag i form af DM-vinderholdet i 1971 fra Efterslægtens Boldklub. EB-guldholdet blev faktisk dagens hold, og med Vagn Olsen i spidsen blev der givet håndboldopvisning, da de slog et hold af udvalgte spillere fra 2. division. Stævnet blev en klar succes, og AJAX fik igen rosende omtale.
UNGDOM 1979/80
Denne sæson bragte en nyskabelse i dansk ungdomshåndbold i form af en Østturnering for de bedste ynglinge på Sjælland, Lolland-Falster og i København. På baggrund af ynglingeårgangens resultater i de foregående år var AJAX en selvskreven deltager.
Drengeafdelingen var meget ambitiøs og afholdt en træningslejr på 14 dage i Gøteborg. Som så mange gange før var Redbergslid så venlige at lade os bo i deres stuga i Skatås. Stort set alle spillerne i drengeafdelingen dette år genfinder vi i ynglingeafdelingen i 1984.
Sæsonen blev på alle måder en stor succes for drengene: VINDER af: Pokalturneringen, Københavnsmestre, Danmarksmestre og Skandinaviske mestre (uoff.)
Juniorholdet vandt Midtjysk Julecup (Bording) og Sønderborgstævnet. Ynglingene blev vinder af Østturneringen og dernæst KM, for endelig at vinde bronze ved DHFs Danmarks mesterskab på Bornholm.
Igen sås flere Ajax-spillere på de repræsentative hold. Lars Færge spillede på KHFs juniorhold og Frank Carlsen, Carsten Grønmann Larsen og Lars Mortensen spillede på KHFs ynglingehold. Lars Mortensen debuterede desuden på ynglingelandsholdet mod Vesttyskland i Ringkøbing og igen i Viborg før påske.
Her gjorde Lars det så godt at han blev udtaget til senior-ungdomslandsholdets kampe ved NM i Helsingfors. Nu kunne ingen være i tvivl om at AJAX havde Danmarks stærkeste herreungdomsafdeling.
Men hvordan skulle vi fortsætte og forstærke udviklingen. En af de aktiviteter, der afgørende brød med vor stolte tradition, var indførelse af Mini-Mix hånd bold, hvor ”mini” betyder at spillerne begynder allerede i femårsalderen, og hvor ”mix” betyder at både drenge og piger spiller på samme hold. Det begyndte som et forsøg; for hvordan skulle vore ungdomsledere klare spillere i en alder, hvor konkurrence ikke havde betydning – men hvor aktivitet til gengæld var nøgleordet! Der blev nok at se til og brug for mange kræfter ved de ugentlige træningstimer i Bavnehøj hallen, hvor der mødte 60 børn. Forsøget faldt heldigt ud og er videreført i årene efter. Det betød dog ikke, at piger blev optaget i AJAX som medlemmer (hvilket ville stride mod vore vedtægter); men hvor længe kunne denne bastion mon holde?
1980
1. holdet fortsatte de gode takter i anden runde af DT og sluttede på en 4. plads i 2. division med 42 point. Som tilskuer var det helt befriende at følge holdet uden truslen om nedrykning hængende over hovedet.
Fra AJAX spillede Lars Mortensen på Ungdomslandsholdet ved de nordiske mesterskaber i Helsingfors, efter han forinden havde spillet to ynglinge landsholdskampe mod Vesttyskland.
2. seniorholdet, blev vinder af A- rækken dygtigt anført af Vagn Olsen, og rykkede for første gang op i Københavnsserien.
Carsten G. Larsen blev indvalgt i bestyrelsen og afløste Benni Pedersen som sekretær. I klubhusudvalget blev Flemming Hansen afløst af Freddy Christophersen.
AJAX-Bladet fik ny redaktør, idet Paul Skipper Christensen afløste Benni Pedersen.
Ved afslutningsfesten var der stor festivitas oven på en god sæson. AJAX-pokalen blev tildelt Sven Bay Nielsen – søn af AJAX’ første formand fra 1934-49 – for sit store og mangeårige arbejde for klubben.
Endvidere blev AJAX vinder af Veteranturneringen, som KHF afholdt for første gang. Holdet blev anført af vore fordums stjerner, Ove Ejlertsen, Ejnar Kordt og Jørgen Hindsholm.
Vor sponsoraftale med BK & Søn Metal blev forlænget for 1980-81. Som noget ganske enestående indgik vi derudover en sponsoraftale for vort gode 2. hold med BA-Food fra Kødbyen.
I DT går det rimeligt godt, men det kan allerede konstateres at Ajax ikke får nogen topplacering. Dertil er 1. holdet for ukonstant i sine præstationer.
Morten rundede de 50 år og 150 indvaderede Onsbjerg Allé, heriblandt Ajax’ ungdom.
Julestævnet afvikles for sjette gang med et sensationelt nyt indslag i form af en opvisningskamp mellem de to verdensstjerner i badminton, Morten Frost og Flemming Delfs.
UNGDOM 1980/81
I maj rejste samtlige ungdomshold sammen med KI til stævne hos AlK Odense. De største præstationer blev dog ydet i køkkenteltene af AUV-flokken.
Juniorerne vandt pinsestævnet hos TSV Ellerbæk ved Hamborg ved at besejre storholdet Grunweiss-Danker sen i finalen med 10-8 efter omkamp. Drengene var i træningslejr hele 14 dage hos RIK
Minimix deltog i deres første stævne og vandt alle kampe stort.
Lilleputter og juniorer nåede som de eneste AJAX-hold pokalfinalerne i KB-hallen. Lilleputterne tabte dog til Ydun 9-11 efter en meget lige og velspillet kamp. Juniorerne spillede til gengæld helt formidabelt og for måede at slå storfavoritterne FIF 8-5.
Drengene vandt Dalhem Cup som første danske hold siden 1972.
Brian Hansen spillede på KHFs ud valgte juniorhold. På et udvalgt drengehold deltog Henrik Fugmann, Claus Lykke, Michael Madsen og Morten Petersen i to kampe mod Skåne.
Ved årets afslutning blev flidspræmier uddelt til Jacob Friis (lilleputter), Lars Christensen (puslinge), Lasse Cederquist (drenge), Jan Ørnfeldt (juniorer), og Jørgen Gulmark (ynglinge) fik tildelt BJ-mindepokalen.
Sæsonens resultater nåede ikke på højde med tidligere år. Det begyndte ganske godt, men vi vandt dog hver ken KM endsige DM; og alligevel blev det betegnet som en god sæson. Lilleputterne var tæt på et KM, men blev nr. 2. Drengene blev også nr. 2, og juniorerne sluttede som nr. 4 efter at have ligget et point efter nr. 1 i første halvdel af turneringen.
Men ungdomsafdelingerne havde stor bredde, og der er særlig grund til at fremhæve 2. holdenes præstationer. 2. drengene vandt deres række og tabte kun en kamp, medens 2. junior gik ubesejret igennem turneringen og vandt suverænt 2. holds rækken.
1981
Vort æresmedlem Svend Jensen fejrede 75 års fødselsdag d. 10. februar.
Vort 1. hold deltog i en stor international turnering i Kiel og gjorde en god indsats, bl.a. i kampen mod Bundesligaens nr. 2 THV Kiel, som vi tabte 14-16.
To AJAX-spillere blev udtaget til KHFs ungseniorhold, og det var Jan Færge og Lars Mortensen.
En ny træner blev ansat efter Palle Iversen, der stoppede efter to års energisk og velgjort arbejde. Den nye træner hed Ib Halbäck og var fra Holte, men var forholdsvis ukendt.
Valter Hagemann blev atter valgt som A-gruppeformand efter Arne Simonsen. Endvidere blev Frank Carlsen og Bent Hansen nyvalgt
AJAX-pokalen uddeltes til Arne Simonsen ved årets afslutningsfest.
Ved KHFs repræsentantskabsmøde blev Morten Petersen hædret med årets idrætslederpris, ADIDAS-pokalen.
I juni måned fik AJAX besøg af Lokomotiva Prag, og i den anledning blev der afholdt et lille stævne i Bavnehøj hallen med MK31 som tredie deltager.
Efterårets store glædelige overraskelse var, at vi fik indgået en sponsoraftale med Divan 2, Tivoli. Kontakten til direktør Kurt Vøttrup kom i stand via Egon Mortensen, der har været til knyttet AJAX i mange år.
Turneringsstarten i 2. division blev rimelig god, og vi opnåede 9 point i første runde.
Vort syvende julestævne blev som de foregående en stor succes.
UNGDOM 1981/82
AJAX vandt 5 af 6 ungdomsrækker i YDUN-stævnet.
Juniorer og ynglinge deltog i et stort stævne i Teramo i Italien – en tur på 17 dage. Efter mange anstrengelser og megen dramatik nåede juniorholdet finalen, hvor de tabte til et udvalgt hold fra Prag.
Drenge og puslinge var atter på træningslejr hos RIK i Gøteborg.
AJAX opnåede sin hidtil største succes i Ekstra-Bladets ungdoms- pokalturnering med tre finalehold: Lilleputter, puslinge og juniorer, der alle blev pokalvindere.
Vore lilleputter var en klasse bedre end finale modstanderne RH, som vi besejrede 12-4. Puslingefinalen blev en gyser, som vi vandt 5-4 mod Albertslund IF. Endelig vandt vores juniorhold over SAGA med 6-5 uden at være blevet presset.
I Gøteborg fejrede juniorholdet en virkelig triumf ved at vinde gigant turneringen Bohus cup. Det var en særlig oplevelse at spille finalen i Scandinavium i overværelse af 3000 tilskuere.
Juniorerne blev helt suverænt Københavnsmestre og Danmarksmestre samt vindere af det uofficielle skandinaviske mesterskab i Esbjerg.
KHFs repræsentative hold var spækket med AJAX-spillere. På drengeholdet spillede Torben Hansen. På juniorholdet, som vandt LUS, spillede Henrik Fugmann, Brian Hansen, Claus Lykke, Michael Madsen og Dan Malmstrøm. På ynglingeholdet, som vandt den nordiske hovedstadsturnering spillede Lars Færge og Michael Hoffmann.
BJ-pokalen blev givet til Søren Nielsen.
1982
Anden halvdel af turneringen blev en skuffelse med flere unødvendige et-målsnederlag, som betød nedrykning til 3.division for anden gang i klubbens historie.
Efter et år med Ib Halbäck (Holte) blev Jørn Rose (Stadion) engageret som træner for sæsonen 1982-83. Hermed var et brændende ønske fra spillerne efterkommet, hvilket gav stor optimisme med hensyn til den kommende sæson.
Ved afslutningsfesten fik Arne Lykke Christensen tildelt AJAX- pokalen for sit store arbejde i AUV.
Svend Erik Rydberg afløste Arne som formand AUV, der i sit fjerde år ud viste en imponerende aktivitet og et meget flot regnskab.
Med kort mellemrum afgik to af vore trofaste medlemmer, Henning Jensen (45) og Svend Lorentzen (75) ved døden.
I august inviterede vor sponsor, Divan 2 til sommerfest i Tivoli – en fest som ikke har set sit sidestykke siden sponsorfesterne på Faxe Bryggeri i 1972 og 1973.
I oktober blev de første spadestik taget til den længe ønskede nye Valby hal.
I november kunne vi glæde os over, at Divan 2 forlængede aftalen om sponsorship.
I DT kom vi godt fra start og lå efter første halvdel på en 2. plads.
Julestævnet havde igen et utraditionelt indslag – denne gang med Gymnastik Moderne, og dette ottende stævne blev den hidtil største succes med over tusinde tilskuere.
UNGDOM 1982/83
Nu interesserede sponsorer sig også for vores ungdomshold. l. puslinge fik støtte fra Husum Bogbix, og Juniorerne fik en to-årig aftale med Hermanssons Bageri.
Drenge og juniorer deltog i stævnet i Teramo, Italien, hvor begge hold tabte i kvartfinalen.
Ynglingene tog på træningslejr i Fuglebjerg og benyttede lejligheden til at vinde Næstvedstævnet foran tre af Danmarks bedste hold: Holte, Fredericia KFUM og Tarup-Paarup.
I efterårsferien tog ynglingene af sted på en uges træningsophold i Prag som gæster hos den største klub Slavia, som var glimrende værter.
Juniorer og ynglinge vandt Ekstra Bladets pokalturnering.
Puslingene blev nr. 2 ved julestævnet i Thy, hvor de tabte til Uddevalla i finalen.
Med et hold på syv spillere nåede juniorerne finalen i Bohus-Cup, hvor de tabte 13-14 til Kroppskultur.
AJAX’ ungdomsafdeling manifesterede sig som Københavns suverænt bedste: KM til såvel lilleputter, puslinge som ynglinge og flotte anden pladser til drenge og juniorer.
Endelig vandt ynglingeholdet bronze ved DM, og ynglingene og juniorerne vandt begge sølv ved de uofficielle skandinaviske mesterskaber i Esbjerg.
Årets flidspræmier blev givet til Peter Jensen (LP), Peter Hansen (Pus), Lasse Rydberg (Dr), Martin Andrea sen (Dr), Henrik Fugmann (Jr). Dan Malmstrøm (ynglinge) fik BJ-pokalen.
1983
Vor første formands hustru og trofaste AJAX’ er, Karen Bay, afgik ved døden i januar, 76 år gammel.
Anden halvdel af DT blev meget spændende, og vi sluttede på en 2. plads med ret til kvalifikationskampe om oprykning. Vi mødte i disse kampe Hunseby og tabte den første 26-23 på udebane. Returkampen blev spillet for fuldt hus i Bavnehøj hallen. I løbet af kampen førte vi med fire mål, men brændte et hav af chancer. Desværre var vores sejr på 21-20 for lille, og vi måtte acceptere, at vi stadigvæk var et 3. divisionshold.
2. holdet præsterede en fantastisk god sæson og vandt 16 af 18 kampe. Dette var ikke nok til at rykke op i Københavnsserien, idet ét sølle point manglede.
AUV overgik sig selv ved at slå alle rekorder i indtjening og bevilligede rejsetilskud til ungdommen.
På generalforsamlingen trak Valter Hagemann sig tilbage som A-gruppe formand efter at have været med uafbrudt siden starten 1975. Bent Hansen blev valgt til ny A-gruppe formand og samtidigt nyt medlem af bestyrelsen. Robert Andersen og Henrik ”Bager” Hermansson blev indvalgt som nye medlemmer af A -gruppeudvalget.
Ved afslutningsfesten modtog Hans Bent Nielsen AJAX-pokalen for sin store indsats, dels som en meget flittig spiller, del for sit store arbejde for klubhuset
Æresmedlem Svend Jensen og fru Stella fejrede guldbryllup pinselørdag og åbnede huset for både familie og AJAX’ere.
Der kom gang i tilbygningen af toiletter til annekset, idet arbejdet med kloakering og fundament blev udført i sommerens løb.
Som opstart til turneringen deltog vi i Københavns første pengestævne. AJAX blev nr. 6 og vandt fairness pokalen.
Det var ikke kun vore elitespillere, der forberedte sig til turneringen. Oldboys arrangerede sit tredie stævne, hvor RH, ClK, SKIK, FIF og vores egne to hold deltog.
For anden gang inviterede vor sponsor, Divan 2 til sommerfest i Tivoli – atter en uforglemmelig aften.
Efter en sløj indsats i flere kampe i pokalturneringen og DT fratrådte Jørn Rose, og endnu en gang blev John Bjørklund overtalt til at påtage sig trænerjobbet. Efter første halvdel af DT lå vi på 2. pladsen og var stadig med i pokalturneringen.
Som noget nyt viste skattevæsenet i 1983 idrætsforeningerne ovenud stor interesse i et forsøg på at finde ”sorte” penge. AJAX blev også inddraget, og der måtte ofres meget tid og energi, inden Morten ved et afsluttende møde kunne redegøre for foreningens udbetalinger til skattevæsenets fulde tilfredshed.
Julestævnet kunne, trods afbud fra alle landsholdsspillere, igen noteres for en succes, der næsten fyldte Bavnehøj hallen. Journalisterne kårede Jan Færge som stævnets bedste spiller for spil af høj klasse, hvor Jan udfoldede stor boldkunst.
UNGDOM 1983/84
Ungdomsafdelingerne har været godt kørende, men ramt af en nedgang i medlemstallet, der er forårsaget af det faldende børnetal. Med to hold i alle aldersklasser – også ynglinge – kunne vi alligevel mønstre i alt 10 ungdomshold i vinterturneringen.
Sæsonens begyndelse var præget af stor aktivitet med flere rejser og træningslejre. Drenge- og junior holdet deltog med stor succes i det internationale stævne i Wittingen om sommeren, hvor begge hold vandt, og hvor Lars Christensen (dreng) og Thomas Vangaa (junior) begge blev kåret som stævnets bedste spillere.
I ungdomspokalturneringen nåede lilleputholdet finalen, hvor de tabte knebent til RH.
I vinterturneringen er det også gået ganske godt. Ynglingene havde allerede vundet Østturneringen, da der resterede fire kampe, og de lignede favoritter til både KM og DM. De øvrige ungdomshold lå højt placeret i de københavnske A-rækker uden dog at toppe.
1984
Efter nogle skuffende resultater i første halvdel af turneringen viste 1. holdet i det nye år stor styrke såvel i DT som i pokalturneringen og Ajax fejrede jubilæumsåret med oprykning til 2. division. Den afgørende kamp blev spillet i en tæt fyldt AB hal med mange Ajax tilhængere. Vort 1. hold gjorde en meget flot indsats, hvor de i anden halvleg nærmest løb AB over ende. Slutresultatet blev en velfortjent sejr på 24–17.
I pokalturneringen nåede 1. holdet helt frem til finalen, her var Ajax meget tæt på den helt store sensation, men måtte nøjes med at give de suveræne danske mestre Gladsaxe/HG kamp til sidste sekund. Den ordinære kamp endte 16–16. I den forlængede spilletid fulgtes holdene ad med blot 8 sek. før tid scorede Gladsaxe/HG sejrsmålet.
Med i den sportslige triumf må nævnes træner John Bjørklunds store evner som træner men ikke mindst kunsten at kunne sætte holdet op til at yde sit bedste. Ajax var således endnu en gang en tak skyldig for John Bjørklunds store indsats.
Som træner blev Bjørk afløst af Stadions gamle landsholdskæmpe Jørgen Frandsen.
Økonomisk har foreningen også været velfungerende ikke mindst takket være støtten fra vore sponsorer, som omfattede: Adidas, BA-Food, Divan 2, V. Fugmann & Søn og Hermanssons Bageri.
I Klubhuset har der tillige været lagt et stort arbejde i såvel den daglige drift som byggeriet af annekstoiletter, der snart er fuldført med henblik på at kunne tilbyde vore gæster indkvarteringsforhold af høj standard.
De gode sportslige resultater er selvfølgelig primært opnået i kraft af spillernes egen vilje og ind sats. Men medvirkende har også været det store arbejde udført af ledere og andre personer på alle områder i foreningen: Bestyrelse, forskellige udvalg, trænere og holdledere for senior- og ungdomshold, Klubhuset, AUV, o.a., – og hvis enestående indsats gjorde det muligt at stable et stort jubilæumsprogram på benene. For ganske naturligt drejede det sig i 1984 om at markere 50 års jubilæet.
Et seniorstævne, 7. april var det første i en række arrangementer og blev en gentagelse af jubilæumsstævnet, da AJAX fyldte 25 år, med Gladsaxe/HG, Helsingør IF, Redbergslid IK (Gøteborg) og AJAX.
For ungdommen blev det til to stævner: I St. Bededagsferien for de tre yngste aldersklasser, og i pinsen for de to ældste.
Den 2. maj blev der afholdt en reception i klubhuset. Dagen blev indledt med nedlæggelse af en krans på vor første formands Bay Nielsens grav.
Der kom mere end 300 til receptionen af prominente gæster var der Københavns Overborgmester Egon Weidekamp, Socialdirektør Poul Kristensen, DHF´s formand Gunnar Knudsen, generalsekretærErik Larsen, KHF’s formand Erik Tvernø samt et stor antal af københavnske klubber tillige vore venner fra HF Olympia, Helsingborg. RIK fra Gøteborg havde givet en gave ved stævnet men sendte også en hilsen denne dag.
Den 5. maj blev der så holdt fest hos vor sponsor Kurt Vøttrup i Divan 2 i Tivoli. 140 medlemmer og gæster deltog i en herlig fest, hvor Bent Carstensen (Ajax 2. formand) styrede begivenhederne på glimrende vis.
Der blev holdt taler af Morten Petersen, Gunnar Knudsen DHF, Erik Tvernø KHF, Kurt Vøttrup med en humorristisk tale tillige med en stor chek på 50.000 kr. var et dejligt indslag. KI var repræsenteret ved Birthe Grønmann Larsen der uddelte KI’s æresnål til Morten.
Ind imellem den dejlige mad kunne Bent Carstensen introducere det tidligere medlem, skuespiller Poul Bundgaard. Han underholdt med anekdoter og sang. Et andet festligt indslag var en båndet reportage om festen på Divan 2 indtalt afvort mangeårige medlem Gunnar ”NU” Hansen.
Keglekonge dette år var Benny Madsen der fik overrakt keglepokalen af Leif Nielsen I. Efter kl. 24 fortsatte festen i klubhuset til den lyse morgen.
På generalforsamlingen blev det ivrigt diskuteret om vi skulle deltage i Europa Cup’en for pokalvindere. Bestyrelsen tøvede med at tilmelde holdet indtil det økonomiske fundament var på plads. Da Kurt Vøttrup hørte det, gav han et tilsagn om en garantisum på 30.000 kr.
Efter lodtrækning i Basel trak vi frinummer og blev oversidder i første runde og gik direkte til 1/8-finalen. Her mødte vi Gagny fra Paris. Vi startede på udebane og tabte 22–15 Retur kampen i KB-Hallen blev vundet sikkert 39–15 og de 3000 tilskuer skabte en fantastisk stemning.
I turneringen for 2. div. klarede vi os mindre godt.
Der blev holdt flere jubilæumsstævner for ungdomsafdelingen og med stor succes.
Herreynglinge vandt suverænt Østturneringen og blev senere Danmarksmestre. Blandt spillerne var flere senere 1. holdspillere: Claus Lykke, Dan Malmstrøm, Henrik Fugmann, Michael Madsen, Lasse Cederquist og Christian Lønborg og med Bent Hansen som træner.
Puslingedrenge var det eneste hold i pokalfinalen.