Om AJAX København

Ajax København er stiftet i 1934, og har i sin lange årrække kun haft få formænd.

Morten Petersen har i sin flotte håndbold karriere, med 255 kampe for Ajax og 34 kampe i landsholdstrøjen været klubbens formand i 29 år. Ajax København har en meget stabil bestyrelse, hvor den nuværende formand Helge Bruus Jensen fortsat er i fuld aktivitet for klubben, med 38 år i bestyrelsesarbejdet.

Janne Rothberg var aktiv i Kvindelig Idrætsforening (KI) siden 1955, og fra sammenlægningen med Ajax i 1989 næstformand i Ajax København. Opbygningen af kvindehåndbold i klubben blev en succes.

Med to hold i den fornemste række, var der mange opgaver at holde sammen om, og samtidig skulle der gives plads og ressourcer til bredde og ungdomsarbejde.

Janne Rothberg overtog formandsposten efter Morten Petersen fra 1998 – 2000 og gennemførte organiseringen af elite og breddeopbygningen, som gav plads til udvikling af hele klubben.

Både elite og bredde er i centrum i Ajax København.

Klubben har gennem tiderne været markant med i toppen af dansk håndbold, og vundet 18 danske mesterskaber og et pokalmesterskab.

Ajax Københavns storhedstid var indtil midt i 60’erne med sidste danske mesterskab i 1963/64 og med deltagelse i Europacuppen, hvor vi nåede semifinalen.

I en periode på ca. 20 år, var vi at finde i 2. og 3. division, indtil vi i 1993 var tilbage i 1. division (den øverste række, svarende til håndboldligaen i dag), hvilket kan tilskrives vor satsning af tidligere landstræner Leif Mikkelsen som cheftræner. Allerede i andet år i 1. division vandt Ajax København bronze.

Ajax København har gennem generationer været en ren herreklub, men i 1989 skete der en sammenlægning med Kvindelig Idrætsforening (KI). Denne fusion har givet styrke og en rivende udvikling i klubben. På 9 år er det lykkedes os at avancere fra Danmarksserien til Håndboldligaen, hvor vi var med for første gang i sæsonen 1997/98 og i 1998/99. Desværre sluttede holdet på en 10. plads, og vi måtte atter ned i 1. division, hvor holdet stadig spiller.

Som Københavns højst rangerende klub kunne vi ønske os lidt af provinsens mange goder. Det er enormt svært – trods et meget stort befolkningsgrundlag – mange store og mindre virksomheder – og en god “vare” at sælge, at skabe opbakning i såvel presse som erhvervsliv. Faciliteterne skal være i top, når eliteidræt skal fungere. Plads og tid til træning, samt faciliteter hvor sponsorer kan mødes før og under kampe i rammer, der lever op til tidens og teknikkens krav, skal være tilstede. Disse nødvendige forhold for en eliteklub kan ikke leveres i København i dag.

På trods af store sportslige resultater med Herre DM finale i 1997 og damernes oprykning til Håndboldligaen udeblev den ventede opbakning fra Københavns Erhvervsliv. De følgende to år med 2 ligaholdblev således trange for Ajax københavn og resulterede i nedrykning til 1. division for både herrer og damer.

Den siddende bestyrelse overvejede derfor alternative løsninger for at få eliten tilbage i toppen af dansk håndbold, som altid har været Ajax´ vision.  En af løsningerne var et samarbejde med en anden håndboldklub, og som naturligvis kunne godkendes af klubbens medlemmer. I modsat fald, vurdererede man at eliten i Ajax ville falde fra hinanden i årene fremover.

Ajax København besluttede efterfølgende at etablere samarbejde med Farum Håndbold Forening, som med en ny hal havde alle de faciliteter en eliteklub skal have til rådighed. Samarbejdet blev et holdfællesskab, organiseret i et selvstændigt aktieselskab. Der var ingen medlemmer i Ajax-Farum A/S. Alle aktive var enten medlem af Farum Håndbold Forening eller Ajax København.

Samarbejdet med Farum HF fik en god start i de meget flotte omgivelser i farum Arena, hvor man i den første sæson rykkede i Ligaen med herrerholdet, og var i kvalifikationskampe til Ligaen med dameholdet.

Efter 3 sæsoner med holdfællesskabet besluttede man at stoppe samarbejdet med Farum og vende tilbage til vante omgivelser i Bavnehøj Hallen. Denne disposition blev meget vel modtaget i de københavnske håndboldkredse og i erhvervslivet, ligesom Københavns Kommune tog godt mod Ajax København med løfte om opbakning af klubbens store arbejde, såvel bredde som elite.

Ungdom og bredde har gode vilkår i Ajax København. Med over 100 ledere, trænere og hjælpere gør vi en stor indsats for klubbens ungdom. Sociale arrangementer, stævner i såvel ind- som udland, foruden deltagelse i turneringer giver en høj aktivitet for små børn til voksne. Se på vores hjemmeside www.ajax.dk fra nogle af stævnerne, og festes skal der også. Et stort forældrearbejde støtter børne- og ungdomsarbejdet. Der er meget at gøre på frivilligt basis i klubben.

Vi er så heldige, at have et dejligt klubhus, som er bygget af medlemmerne. Det ligger som en oase på Vesterbro, hvor vi har et ca. 10.000 m2 grønt areal at boltre sig på. Tillige et anneks hvor overnatning kan finde sted for klubbens gæster, eller andre som vil opleve København tæt på.

Ajax København søger nyt, på et godt fundament. Fremtidens krav til klubarbejde skifter med tiden Vi fastholder gode traditioner, med det sociale liv, men tager gerne nyt op, som bold og leg om lørdagen med forældre i Bavnehøj hallen.

Ajax år for år: