Året der gik – Ajax København

23. december 2020

Der kan ikke herske megen tvivl omkring, at 2020 har været et vanvittigt år på alle leder og kanter.
Den verdensomspændende COVID-19 pandemi har ikke gjort livet nemmere, ej hellere foreningslivet og det at drive en idrætsforening.
På trods af de mange og enorme udfordringer som COVID-19 situationen har medbragt sig, har 2020 til stadighed været et stort og skelsættende år i Ajax København.

Selvom COVID-19 har besværliggjort vores arbejde, både på og udenfor håndboldbanen, har arbejdet omkring vores mantra Resultater med socialt ansvar, stadigt kunne bestå.
Vores forening viste sig tilbage i marts måned, da de første nedlukninger ramte Danmark, fra sin stærkeste side. Vores hjemmebane, Bavnehøj, blev omdannet til et værested/beredskabscenter for byens hjemløse, hvor en lang række af frivillige fra Ajax København stod klar til at sørge for forplejning og lign. til brugerne af beredskabscenteret.
Vi har i år, grundet restriktioner omkring forsamlingsforbud, måtte aflyse vores årlige cykelevent, hvor alle årgangene i klubben cykler penge ind til et godt formål. Heldigvis har vi andre traditioner, der ikke på samme måde har måtte aflyses grundet Corona.
Igen i år, har samtlige årgange i klubben i samarbejde med Heart2Heart.global, stået for at købe julegaver til socialt udsatte børnefamilier. Projekt Juleglæde er en årelang tradition i Ajax København, og vi er år efter år enormt stolte af, at vi som klub kan gøre lidt ekstra godt for andre mennesker.

2020 har også været året hvor de første elever startede på Ajax København Sportsgymnasium.
Første årgang, bestående af 48 elever, startede i august på Hovedstadens eneste ambitiøse og seriøse tilbud der kombinerer træning, skolegang, kost og logi i én samlet pakke.
På trods af nogle vanskeligheder i forbindelse med COVID-19, er det første halve år på AKS fløjet afsted, og vi er ikke i tvivl om, at vi med AKS har et fremragende tilbud til ambitiøse basketball- og håndboldspillere.
I den forbindelse skal der lyde et kæmpe stort tak til Københavns åbne Gymnasium for at sætte rammerne for den uddannelsesmæssige del af Ajax København Sportsgymnasium.
Udover at alle vores dygtige trænere og specialister på AKS skal have et tak og et skulderklap for indsatsen i disse nye omgivelser, skal der også lyde et enormt stort tak til vores linjeledere Jesper Winther Sørensen og Mogens Weis. Udover at være linjeledere på AKS, er de to herrer også nogle af de helt centrale skikkelser i Sportsgymnaisets tilblivelse. Der er ingen tvivl om, at de to herrer har løbet enormt stærkt for at få alting til at gå op i en højere enhed – det skal der lyde et behørigt stort tak for!

Ajax København blev i 2020 også en flerstrenget forening. I forlængelse af Sportsgymnaiset tilblivelse, kan vi i Ajax København nu også mønstre en basketball afdeling. Ligesom AKS er kommet rigtigt flot fra land, har vores basketball afdeling, ligeledes ramt jorden løbende.
Vi glæder os til i 2021, når den slags ting bliver tilladt, at vise endnu mere af hvad vores basketball afdeling er og kan. Udover basketball, fik vi også i løbet af året etableret en e-sports afdeling. Efter en lang proces, er vi klar til i midten af januar 2021, at åbne dørene for Ajax København e-sport!

I takt med, at vores foreningen har haft vokseværk og vores berøringsflader er ekspanderet, har vi også udvidet vores administration som et led i at øge professionalismen i foreningen, så meget som overhovedet muligt. Vi har udvidet med både en Adm. Direktør, samt ansættelsen af en kommunikationsansvarlig.
I skrivende stund er vi også ved at udvælge den helt rigtige kandidat, i et felt af mange stærke ansøgere, til vores nyoprettede stilling som Børnekonsulent. Udvidelsen og det øgede professionelle setup, tegner rigtig godt for vores fremtidige arbejde i hele Ajax København.

Vores kerneydelse, håndbolden, har naturligvis også måtte stå på mål for en hel del, i en tid hvor retningslinjer og restriktioner enten har lukket, elller gentagende gange ændret måden hvorpå, vi kunne dyrke vores idræt. Ikke destomindre har vi oplevet en enorm velvilje og kreativitet hos både trænere og spillere, hvad end det har været viruelle styrketræninger, eller træninger i små grupper på halve baner.
Til kampe hos Ligakvinderne og 1.divisions herrerne har vi ikke kunne lukke tilskuere ind. Det er ekstra ærgerligt, når vi har to hold der i skrivende stund klarer sig så fint. Ligakvinder går på pause på ligaens 9 plads, hvor herrerne går på juleferie på en 5 plads i 1.division.
Vi glæder os til igen at kunne byde tilskuere velkommen i Bavnehøj Arena!

I løbet af året blev det også offentligt kendt, at Københavns Kommune har godkendt en større renovation og modernisering af Valby-Hallen med start i 2021, således at vi får eventområde og siddepladser til over 2200 tilskuere. Her skal lyde et stort tak til Daniel Svensson, for alle de timer han har lagt i projektet, samt alle de lokale politikere der også har set det store potentiale i Valby-Hallen og har bakket op om projektet.

Om end at fremtiden stadig er en kende uklar, så ser vi frem til i 2021 forhåbentligt at få lov til at spille så meget håndbold som muligt. Vi glæder os til at følge vores bedste seniorhold i anden halvdel af sæsonen. Vi håber, at få alle vores hold tilbage på banen. Vi glæder os til for alvor at sparke vores e-sports afdeling i gang. Vi glæder os helt enormt til at få udbredt kendskabet til vores basketball afdelingen endnu mere . Vi glæder os vanvittigt meget til at tage imod anden årgang af ambitiøse sportsudøvere på Ajax København Sportsgymnasium. Vi glæder os til at forsætte vores arbejde udenfor banen, og forhåbentlig blive ved med at gøre en stor forskel udenfor de 40X20.

Slutteligt skal der lyde et ubeskriveligt stort tak til alle vores medlemmer, trænere, holdledere, frivillige og ikke mindst, sponsorere og samarbejdspartnere. Uden den hjælp, sparring og økonomiske støtte I har biddraget med, havde vi ikke kunne drive vores forening, som vi brænder så meget for.

Vi glæder os til i 2021 at forsætte med at drive og videreudvikle Ajax København, sammen med jer alle sammen!

Med ønsket om et forhåbentlig bedre nyt år, og en rigtig glædelig jul,

Flemming Thomsen
Formand – Ajax København